Галерия (5)

27 май – 9 юни 2022
галерия-книжарница „София прес“

Изложбата „Душата на дървото“ е диалог между скулптурата на Таня Иванова Цанова и рисунките и поезията на Александра Ивойлова. Отдавна двете авторки са обединени от желанието да представят съвместно своите творчески идеи, търсения, реализации. Настоящата изложба в галерия „София прес“ осъществява техните непоколебими намерения да разкрият душата на дървото и да се докоснат до тънките ѝ струни.

В своята книга „Златната клонка“ – едно историческо изследване на митологията и религиите на човечеството от древността до новото време, Джеймс Фрейзър споделя, че ако дървото има душа, то е чувствително, и че отсичането се превръща в деликатна хирургическа операция. В главата „Обожествени дървета“ авторът разказва за африканско племе, което живее в Централна Африка и вярва, че когато се отсече дърво, се гневи духът, който го обитава, и това може да причини смъртта на вожда и неговото семейство.

И Таня, и Александра вярват, че

както човекът, така и дървото се ражда, живее и умира

и че всяко дърво има свой характер и своя „личност“.

+++

Таня Иванова Цанова работи с различни материали, предимно с природни, но има специално отношение към дървото. Чрез него тя предава движението и усещанията, а посредством формата въздейства и провокира определени настроения у зрителя. Привлича я многообразието на живота и тя търси там темите за своите работи:

общуването с природата, майчинството и детството,

любовта, а също страданията, бедствията, земните трусове и смъртта. Затова в творбите си обръща поглед и към традицията, където „народът често сравнява дърветата с хора“.

Таня Иванова Цанова / ДомЗа Таня стимул в работата, зареждане с положителни емоции могат да са срещи с природните красоти, музикален мотив, радостно чувство, философска идея, историческо събитие, сблъсък на стихии.

В пластична посока Таня Цанова обръща внимание на целостта и общото движение на отделните части при композирането на творбата, а не на самоцелните детайли. Търсенията ѝ в тази посока са наследени от известния унгарски скулптор Тамаш Виг, в чийто клас тя завършва специалност „Скулптура“ в Унгарската академия за изящни изкуства в Будапеща.

За Александра Ивойлова дървото е връзката между земята и небето и символ на живота. С творбите си тя иска да предизвика зрителя да се „обърне с внимание към природата и нейното чудо“. Дървото я вдъхновява за работите ѝ с пастел и поетичните ѝ творби.

Александра Ивойлова / МиниатюраРазностранен, нестандартен творец, тя е и художничка, и поетеса, и пианистка, и певица и във всички тези области на изкуството активно се изявява. Александра прави „портрети“ на дървета. Претворява различни състояния на природата, където винаги присъства дървото. Според нея то олицетворява началото, корените, а връзката ни с него авторката натоварва със символика и скрити послания. Тя възпява дървото и в своята хайку поезия, в която има дълбоко чувство и бляскава интуиция:

„Безветрие,
в голите клони
заплетени облаци.“
„В кръг ни затваря
под стария кестен дъждът
в прегръдка.“

И Таня Цанова, и Александра Ивойлова, всяка от своя творчески връх, експериментират и разкриват чрез работите си душата на дървото и искат творбите им да намират отзвук в мислите и емоциите на зрителите.


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 03 / 2022, 35 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: