Галерия (35)

7 – 26 април 2022
СБХ – Шипка 6, зала 1А

Традиционно изложбите на секция „Карикатура“ се откриват на 1 април в изложбените зали на СБХ. Заради ковид кризата през 2021 46. издание се проведе по изключение в НДК.

Но 47. издание се завърна в СБХ, в голямата зала на Шипка 6. Изложбата отново показа извадка от постиженията на българските художници, работещи в областта на карикатурата. Драматичната обстановка по света през последните две години, международните и вътрешнополитически събития, вълненията на малкия човек, попаднал в двуполюсни разделения и противоречия са темите, които вълнуват българските карикатуристи. Те реагират и на лъжовните фигури в политиката – с политически шаржове на популярни нови физиономии от политическата сцена, абсурдни диалози между тях, с хиперболизация на противните черти на политици, обществени фигури, новобогаташи.

Някои от художниците остават на нивото на малкия човек – със съчувствие към неговите проблеми и подигравка и ирония към битовото всекидневие и недомислиците в управлението на живота ни на всички нива.

На откриването, предизвикало както винаги голям интерес, бяха връчени наградите в различни категории. По-малкия брой участници в изложбата беше компенсиран от специалното почетно участие на Милко Диков и от българо-китайската карикатурна изложба „Благодаря. докторе“, посветена на ковид кризата.


+++

Почетно участие

Специално внимание и почетно участие в изложбата е отредено на художника Милко Диков, който дни преди откриването навърши 92 години, като продължава да показва респектираща активност в полето на карикатурата и сатиричната рисунка и на тази почетна възраст.

Милко Диков  / от изложбата+++

Гостуваща изложба

В рамките на Националната изложба на карикатурата беше екпонирана и българо-китайската изложба „Благодаря, докторе“, посветена на ковид кризата. 

 

+++


Награди

По време на откриването на изложбата на 7 април 2022 в зала 1А на Шипка 6 бяха обявени следните награди:

Награда на Съюза на българските художници
Халит Айтослу

+++

Награда на секция „Карикатура“ за цялостно творчество
Алла и Чавдар Георгиеви

+++

Награда на Столична община „Доньо Донев“
Генчо Симеонов

+++

Награда от Любо Николов „Природа, лов и риболов“
Ивайло Цветков

+++

Поощрение на Червен кръст
Ириен Трендафилов

+++

Наградата на Клуб „Жарава“, Кубрат
Диляна Николова


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 02 / 2022, 38 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:+++


Може да видите и публикацията за изложбата тук:

Смислови групи: