Пресс СБХ
Галерия (12)

20 април – 10 май 2022
СБХ – зала „Райко Алексиев“, София

С изложбата на циркови плакати се отбелязва 125-годишнината от първото цирково представление в България, изнесено на 24 април 1897 от първата гимнастическа, акробатическа и комична трупа „Българско знаме“, основана същата година от Петър Панайотов.

В изложбата се показва за първи път пред публика избрана част от колекцията циркови плакати, която популярният телевизионен водещ Драгомир Драганов страстно събира от години. „Всичко започна с наивния детски стремеж да удължиш мига на удоволствие от поредната среща с нещо ярко, пъстро, вълнуващо и неповторимо, за да съхраниш веществен спомен за преживяването и да се връщаш към него в минути на униние и скука“ – казва той в предговора към каталога на изложбата.

  • от изложбата
  • от изложбата

Димитър Стоянович, автор на предговор към каталога, пише: „От всички изкуства за нас най-важни са киното и циркът.“ Цитатът на Ленин ни интересува дотолкова, доколкото осъществява пряка връзка с една изключителна инициатива на известния журналист и водещ Драгомир Драганов, за когото циркът наистина се оказва мисия и съдба. А усилията му да събира, съхранява и представя програми от циркови представления намират бляскаво отражение в първия по рода си виртуален музей bgcircus.com. Събраните няколко хиляди артефакта от историята на българския цирк са индивидуално усилие, което до голяма степен отсрамва институционалната безхаберност по отношение опазването на паметта за изкуството, донесло на България огромни успехи и уважение в целия свят.“

  • Асен Старейшински / цирков плакат
  • от изложбата


Плакатите разказват историята на две изкуства – цирковото и приложната графика. Тенденциите в графичния дизайн на творбите препращат към точното десетилетие, личният почерк на утвърдените автори е лесно разпознаваем. Но в същото време те неизменно са в съзвучие със стилистиката на

носталгия и непреходна естетика

на цирковите представления – раирано шапито, екзотични укротителки, слон върху топка, въздушни акробати, клоуни с гигантски обувки... Документирани са и завинаги отминалите спектакли с дресура на диви животни, така вълнуващи за децата някога. Цирковите плакати от колекцията на Драгомир Драганов, макар и с десетилетия разлика във времето на създаване (от 40-те и 50-те години до края на миналия век), показват последователност и придържане към това уютно ретро усещане на чиста радост и искрен смях, които носи циркът. В изложбената зала те са и лично преживяване за всеки посетител, внезапно изникнал спомен за великолепни спектакли, за легендарни гостуващи представления като „Флорида делфин шоу“ и „Париж върху лед“, за виртуозните световноизвестни български акробати, за любимите клоуни от детството на няколко поколения български зрители.

В залата могат да се видят

творби на някои от най-добрите български художници

и плакатисти като Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Божидар Икономов, Димитър Тасев, Енчо Пиронков, Людмил Чехларов, Яни Янев и други. Колекцията съдържа и екземпляри, издадени в чужбина по повод гостуващи представления на български циркови трупи. По чудо оцелели печатни антики са спасени благодарение на безценния принос на реставраторите от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Плакат от изложбатаИзложбата е адресирана до всички поколения, до детето у всеки човек. На откриването залата бе пълна с шумни и радостни хора, сред тях и щастливи от срещата мъже и жени на почтена възраст, чиито имена и спомени са пряко свързани с представленията, към които приканват плакатите.


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 02 / 2022, 52 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:


Смислови групи: