Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари, от 12.00 ч., в  Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в град Кюстендил.

За желаещите да присъстват на събитието Съюзът на българските художници ОРГАНИЗИРА ТРАНСПОРТ с автобус до град Кюстендил.

Тръгване от София – 9.00 ч., паркинга на храм-паметник „Св. Александър Невски”, от страната на Светия Синод.

Заявки за място в автобуса се приемат на тел. 02/9446115 – Мария Павлова.

***

На 18 януари 2017 г. бе проведено заседание на жури, избрано от УС на СБХ, за определяне на носителя на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена съвместно от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора ”,  Министерството  на културата на Република България и Съюза на българските художници.

Предложените  кандидати  за наградата бяха художниците:  Десислава Минчева, Димитър Генчев, Иван Димов, Иван Милев, Игнат Игнатов, Красимир Русев, Надежда Кутева, Николай Майсторов, Сашо Стоицов.  Журито разгледа всички постъпили предложения и дискутира реализираните през 2016 година от всеки автор самостоятелни изложби. След гласуване на два етапа журито определи следните номинации и носителя на  наградата.

Номинации:

  • Десислава Минчева за изложбата ù в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ № 1
  • Игнат Игнатов за изложбата му  „Живописта отвътре“  в галерията на ул. „ Шипка“ № 6
  • Надежда Кутева за изложбата ù  „Песента на цветовете“  в галерията на ул. „ Шипка“ № 6
  • Николай Майсторов за изложбата „100 икони х 100 сонета“ в галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Г. С. Раковски“ № 125.

Името на избрания лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари в Художествена галерия „Владимир Димитров  – Майстора“  в град Кюстендил.