Представители на 70 академии за изкуства и културни организации, сред които и Съюзът на българските художници, поставиха началото на Европейския алианс на академиите на 10 октомври в Берлин. Съвместната инициатива се осъществи по покана на Академията за изкуства в Берлин (Akademie der Künste) в рамките на Германското председателство на Европейския съюз.

В алианса участват институции от почти всички страни от Европейския съюз, Норвегия и Великобритания. Това е ясен сигнал, че съществува необходимост от подобно международно обединение, което да се базира на солидарността, особено в светлината на пандемията от Covid-19, казват организаторите.  

На 10 октомври 2020 г. Европейският алианс на академиите представи в Берлин общ манифест, който да определи насоките на културните политики на Европейския съюз. Целта на документа е да се установят нови форми на сътрудничество, които ще гарантират подкрепата за този сектор винаги, когато се появи опасност от политически рестрикции или когато свободата на изкуствата е в риск.

Президентът на Академията за изкуства в Берлин Жанин Меерапфел откри конференцията. Презентации направиха писателите Робърт Менасе и А. Кенеди и публицистът Базил Керски. На следващия ден министърът на културата и медиите на Германия проф. Моника Грютерс поздрави участниците, а историкът на изкуството Бенедикт Савоа и историкът Филип Тер говориха за перспективите и предизвикателствата пред Европа. 

Повече информация - на сайта на организацията: www.allianceofacademies.eu.

С текста на манифеста можете да се запознаете ТУК.