Галерия (6)

„Оспорвани истории, споделено бъдеще“ беше мотото на поредната среща на Европейския алианс на академиите за изкуства, която се проведе на 28 и 29 юни 2022 в Амстердам. Съюзът на българските художници се включи в нея със свой представител.

Конференцията се проведе в няколко модула, като през първия ден различни специалисти и ръководители на музейни институции представиха своите виждания за това как културните институции трябва да оценяват критично собствената си история, да я съхраняват, комуникират и представят в експозиции. Петима художници разказаха за свои проекти, в които са работили с противоречиви паметници в публичното пространство и са ги превръщали чрез художествена намеса в нови произведения на изкуството.

На 29 юни 2022 работната група „Идентичности на Европа“ представи своята дейност по темата каква трябва да бъде Европа и какво е нейното бъдеще днес с оглед на опазването на културната идентичност и многообразие в рамките на ЕС.  За войната в Украйна и бъдещето на европейската памет говориха Васил Черепанин – директор на Център за визуални и културни изследвания в Киев, и Мария Хлавайова – генерален и артистичен директор на BAK, Утрехт.

Съюзът на българските художници е част от Алианса още от неговото създаване през 2020 в рамките на немското председателство на Европейския съюз.