На 26 март 2024 на тържествено заседание на Академичния съвет на Националната художествена академия в галерия „Академия“  проф. Илия Илиев беше удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Националната художествена академия.

+++

Илия Илиев е майстор на мозаечното изкуство с международно признание. Роден е през 1931 в Бургас. През 1954 завършва архитектура във ВИАС, а през 1966 – стенопис при проф. Георги Богданов в Националната художествена академия. В периода 1966 – 1967 специализира в ателието на Жорж Патрикс в Париж. Дългогодишен преподавател в Националната художествена академия, професор по стенопис, ръководител на катедра „Стенопис“ в НХА (1990). Член и учредител на AIMC – Международната асоциация за съвременна мозайка (МАСМ) със седалище в Равена, Италия. 

Творчеството на Илия Илиев е дълбоко свързано с морето и природата, с красотата на геометричната форма. В работата си използва мрамор, гранит, камък, стъкло, моделирано от самия него, както и различни природни форми. Участвал е в множество колективни изложби. Има самостоятелни изложби в Ша̀ртър, Франция (2010), Omaggio в Равена, Италия (2013). През 2015 е удостоен със званието „почетен член на МАСМ“ (Honorary Member of the AIMC), а през 2021 – с Грамота и почетен знак „Златен век“ – огърлие, на Министерството на културата на България.