Университетската библиотека в град Познан притежава най-голямата колекция от комикси в Полша, наброяваща над 15 000 броя. От няколко години c голям успех организират събития, посветени на изобразителното изкуство и същевременно популяризират колекцията чрез прояви като Деня на безплатния комикс, Комиксните войни (Comics Wars), Деня на Батман или 24-часовия ден на комиксите (24 hour comics day).

На тазгодишния Познански фестивал на комиксовото изкуство (9 – 11 май) в рамките на програмата организаторите ще продължат и традицията, започната в САЩ, известна като „Free Comic Book Day” (https://www.freecomicbookday.com). На този ден освен комиксите, внесени от САЩ, подготвят ме специални комикси на полски и чуждестранни автори, които се разпространяват безплатно по време на събитието. Бихме искали да поканим български автори да участват в това събитие, чиито образци на творби – няколкостранични истории – ще попаднат в ръцете на полските читатели. Условието е да се преведе текстът им на английски или полски език.

Ако се интересувате от идеята и имате въпроси, свържете се с Александър Гниот на имейл aleksandergniot@gmail.com или Aleksander Gniot във Фейсбук