През месец август 2012 СБХ изпрати ясното си становище относно съдбата на паметника „1300 години България”, както и относно допитването до гражданите по въпроса. Помолихме за отговор органите и лицата, към които се обърнахме и се надявахме те да съгласуват решението си с Министерството на културата, Съюза на българските художници (СБХ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство (СЕСИИ). Не получихме отговор и никой не ни потърси за мнение. Напротив – бяха предприети редица недопустими действия. Продължи събирането на непрофесионални преценки, бяха толерирани идеи за „преустройство” на паметника, които граничеха с гавра – не само с паметника, но и с историята на България.

Сега като последен опит за нелепа демократичност се обмисля обявяването на национален конкурс за реконструкция на паметника! Като абсолютна проява на арогантност е поканата за участие в конкурса на самия проф.Валентин Старчев – авторът! Никой никога и никъде по света не си е позволявал подобно нещо – при жив автор и при вече официално приет негов проект за преустройство да се обяви нов, национален конкурс! Очевидно в България не важат никакви закони за авторско право или пък някои хора си мислят, че стоят над законите… колко познато!

+++

ДО
г-жа Йорданка Фандъкова,
кмет на град София;

д-р Тодор Чобанов,
зам.-кмет „Култура, образование,
спорт и превенции на зависимости” към СО;

г-н Вежди Рашидов,
министър на културата;

г-н Петър Диков,
главен архитект на София;

г-н Георги Бакалов,
председател на УС на САБ;

г-н Георги Лозанов,
председател на СЕМ


През месец август 2012 СБХ изпрати ясното си становище относно съдбата на паметника „1300 години България”, както и относно допитването до гражданите по въпроса. Помолихме за отговор органите и лицата, към които се обърнахме и се надявахме те да съгласуват решението си с Министерството на културата, Съюза на българските художници (СБХ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство (СЕСИИ). Не получихме отговор и никой не ни потърси за мнение. Напротив – бяха предприети редица недопустими действия. Продължи събирането на непрофесионални преценки, бяха толерирани идеи за „преустройство” на паметника, които граничеха с гавра – не само с паметника, но и с историята на България. Сега като последен опит за нелепа демократичност се обмисля обявяването на национален конкурс за реконструкция на паметника! Като абсолютна проява на арогантност е поканата за участие в конкурса на самия проф.Валентин Старчев – авторът! Никой никога и никъде по света не си е позволявал подобно нещо – при жив автор и при вече официално приет негов проект за преустройство да се обяви нов, национален конкурс! Очевидно в България не важат никакви закони за авторско право или пък някои хора си мислят, че стоят над законите… колко познато!

Съюзът на българските художници протестира остро на опитите на някои държавни органи да се разпореждат с културните ценности по такъв неприемлив начин, а именно – погазвайки и морал, и закони! 

Ролята на обществените институции, особено на тези за култура е да съхранява и да създава, а не да руши!

Както казахме и в предишното си обръщение – няма по-страшно нещо от народ без история и управление без грижа за културата! Не сме склонни по никакъв начин да се съобразяваме с такива псевдодемократични решения и настояваме да спре веднага и завинаги тази нелепа кампания срещу паметника! Политизирането на едно произведение на изкуството, символизиращо 13-вековната ни история и изградено със съвременни пластически средства, както и „референдумът”, проведен сред общо 3000 души, са недостойни и не ни представят като част от цивилизования свят.   

Много се надяваме в бъдеще да се иска мнението на професионалистите в лицето на Министерството на културата, СБХ, САБ по всички въпроси, отнасящи се до произведения на изобразителното изкуство и архитектурата.

СБХ застава единствено и само зад предложения от проф.Валентин Старчев проект за реконструкция! Всеки друг начин за разрешаване на проблема ще приемем като некомпетентен и популистки, а и като нарушаване на закона за авторското право!


С уважение и с надежда за взимане на правилно решение

Изпълнително бюро на СБХ:
Любен Генов – председател на СБХ
Димитър Грозданов – зам.-председател изложбена дейност
Анжело Красини – председател стопанска дейност
Десислава Минчева – международна дейност и PR