Уважаеми колеги,


В сградата на Съюза на българските художници (СБХ) на улица Шипка 6 се извършват основни ремонтни дейности. Сградата е влязла в експлоатация в началото на 1970-те години. Авангардна за времето си, тя се е превърнала в един от символите на съвременната българска архитектура. Амортизациите, енергийната неефективност и съвременните изисквания за експозиционни пространства наложиха предприемането на този скъп и продължителен ремонт. Основната му цел е трите зали (на първия, втория и четвъртия етаж) не само да изглеждат по-добре, а да функционират като модерни изложбени площи, което значително ще повиши качеството на експониране, което е от полза и за авторите, и за публиката.
Въпреки усложненото обитаване на сградата в залата на четвъртия етаж не е прекъсвала изложбената дейност и там бяха показани няколко забележителни изложби, макар и непланирани. 
В социалните мрежи се появяват недоброжелателни коментари от членове на СБХ, които отдаваме по-скоро на тяхната неинформираност, отколкото на злонамереност. СБХ е частна организация, която се самофинансира, а не получава държавна субсидия. Не без значение за нейния бюджет е и годишният членски внос, който макар и незначителна сума, не се заплаща редовно. Критиците на настоящата извънредна ситуация в сградата на „Шипка“ 6 са именно сред тези нередовни членове.
Галерия „Райко Алексиев“ не е прекъсвала работа и в нея сезонът ще завърши на 31 юли.
Нека проявим търпение в очакването залите да отворят отново вратите си за изкуството.