Това е първият по рода си в България международен форум по проблемите на конструктивното/безпредметното изкуство, който ще сесъстои от 18 октомври до 18 ноември в ЦКД "Червената къща".

По-късно, през 2013 г. изложбата ще се премести в градските галерии на Бургас и Кюстендил. За разлика от повечето европейски страни България няма традиции в тази област, но процесите в гражданското ни общество дават надежда, че хората търсят алтернатива на масовия консуматорски модел, разпростиращ се във всички сфери на човешката комуникация, в т.ч. медии, изкуство, култура,
образование, политика и т.н.

Освен изложба (живопис, графика, видео арт и др.) на около дузина утвърдени автори от Европа и България се предвиждат отворени лекции и прожекции на изкуствоведи/теоретици, които ще запознаят българската публика с принципите на тази все още слабо-популярна у нас, но важна в международен план естетика.

Двама от хед-лайнерите на форума са швейцарските писатели д-р Ангела Томас (изкуствовед) и г-н Ерих Шмид (филмов режисьор и продуцент), които ще представят техния биографичен филм за Макс Бил: http://www.maxbillfilm.ch/. Филмът (2008) е носител на награди от фестивалите
в Локарно, 2008; Монреал, 2009 и Солун, 2009. Във филмовата програма на форума ще бъде включен и филмът на пост-концептуалния артист Дора Маурер - ”Просторна картина, проектът „Бухберг” (1983), както и други чуждестранни заглавия. Лекция ще изнесе проф. Бруно Хаас (преподавател по философия на изкуството - Сорбоната).

Повече информация и изображения могат да се намерят на сайта на форума: www.orthogonal.bg