Известният силистренски художник Георги Куртев е роден в Силистра. През 1958 завършва Художествената академия в София, специалност „Керамика“, в класа на проф. Стоян Райнов. Работи като учител в Силистра, през 1965 постъпва като художник моделиер в „Камъшит“, където се пенсионира.

През 1965 се създава Дружеството на художниците в Силистра и той е първият му председател и постоянен член на ръководството. Представя изложби в различни градове на региона – Дулово, Тутракан, Тервел, Силистра, Алфатар. Участва в националните и общите художествени изложби. Работи в областта на живописта и керамиката.
„Щастие е за нашата културна общественост, че той рисуваше Добруджа в различни времена на своето творчество. Един голям цикъл от картини, които моделират цялостния възглед на художника за нашия край, със сдържан колорит, фактурна изразителност и пестеливи средства, изключително тънко чувство за багри, изискани и отмерени, с които постига високо емоционално звучене на творбите. В картините си създава усещане за одухотвореност, за лиричност, и за поезия“, казва Йордан Колев, директор на ХГ – Силистра, в словото си при откриване на изложбата по повод 90-годишнината на художника.


Поклон пред паметта му!