Галерия (5)

Mеждународно жури на XX Международно биенале на графиката – Варна 2019, в състав:

Председател:

 - проф. д-р Аксиния Джурова (България)

 Членове:

  • Владо Гьорески (Северна Македония), директор на триенале на графиката – Битоля
  • проф. д-р Филип Маурер (Австрия), изкуствовед
  • проф. Стоимен Стоилов (България), художник
  • Венцеслав Антонов (България), директор на Международно биенале на графиката – Варна

присъди следни награди на XX Международно биенале на графиката – Варна 2019:

ГОЛЯМА НАГРАДА НА ГРАД ВАРНА - Патипон Супанпонг (Тайланд), „Следи от живот” VII, 2019, гравюра на дърво, 72 х 120

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО - Лукаш Конюши (Полша), „Обитаема структура”, 2017, офорт 68 х 98, „Централна структура”, 2017, офорт 68 х 98

ТРИ РАВНОСТОЙНИ НАГРАДИ:

  • Виктор Мануел Ернандес (Мексико), „Без название”, 2018, гравюра на линолеум, 76 х 99, „Без название”, 2018, гравюра на линолеум, 76 х 99 
  • Оник Каранфилян (България), „Алтер” I, 2018, смесена техника, 92 х 50, „Алтер” II, 2018, смесена техника, 94 x 47
  • Янко Орач (Словения), „Ноктюрно BV 1”, 2019, акватинта,59 х 98, „Ноктюрно BV 2”, 2019, акватинта,59 х 98
***

Международното биенале на графиката (МБГ) във Варна е най-представителният форум на съвременното графично изкуство в България и сред десетте най-авторитетни и влиятелни арт събития в тази област в света. Негова основна цел е да представи както класическите техники, така и актуалните тенденции и съвременни достижения в графичното изкуство.

Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но и едно от първите в Европа. Идеята за форума се ражда през 1979 г. във Варна.

Същата година се провежда първото издание като Национална изложба. От 1981 г. става Международно биенале на графиката. През годините сред участниците и носителите на наградите на форума са световни имена като Дадо, Албин Бруновски, Виктор Вазарели, Винцент Хложник, Акира Куросаки, Конито Нагаока, Владимир Величкович, Владимир Гаджович, Марк Фризинг. 

През 2001 г. Международното биенале на графиката е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО. 

Негови организатори по статут са Община Варна, Министерството на културата на Република България и Съюзът на българските художници. Пряк изпълнител на експозицията е Галерия за графично изкуство – Варна. МБГ се провежда под патронажа на кмета на град Варна. Най-значима финансова подкрепа биеналето получава от Община Варна, която осигурява сто процента от неговия бюджет. 

Тазгодишното юбилейно двадесето издание ще се открие на 13 август 2019 г. от 18.00 ч. в салоните на Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна. Експозицията ще бъде отворена за посещение до края на септември. 

Високият международен авторитет на арт събитието се доказва и от традиционно големия брой участници от държави. От постъпилите за участие над 708 графични творби на български и чуждестранни автори след селекция бяха допуснати за участие 327 автори с 446 графики. 

Членове на селекционното жури на XX МБГ бяха: председател – Ирина Мутафчиева, дългогодишен директор на Галерия за чуждестранно изкуство – София, и членове: доц. д-р Деница Янева, преподавател във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, доц. Йохан Йотов, ръководител катедра графика в НХА – София, Албена Спасова, преподавател в НХА, Венцеслав Антонов, директор на МБГ – Варна

         Общо държавите участнички са 57, между които: Полша, Италия, Русия, САЩ, България, Турция, Сърбия, Македония, Аржентина, Япония, Китай, Индонезия, Тайланд, Пуерто Рико, Непал.

         Участниците се състезават за престижните награди на известния световен конкурс: Голямата награда “Гранд при – Варна“, в размер на 2000 евро, Награда на журито (1500 eвро) и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство (по 1000 eвро).

        XX Международно биенале на графиката – Варна е документирано в каталог – цветно двуезично издание, с богат фотографски раздел, адреси на участници, награди. Каталогът се разпраща до участниците във форума и до редица културни институции в страната и света.

 В експозицията художниците убедително и артистично, с изящество и финес дават нов живот на традиционните графични техники, доказвайкиq че са модерни и неизчерпаеми като възможности в графичното изкуството в днешния дигитален свят.

 Биеналето на графиката във Варна се превърна през годините в международна културна институция, която респектира и възхищава със своите мащаби и тенденции, които носи и развива. Поредното му издание е не само продължение на започнатото преди повече от четири десетилетия. То доказва, че Биеналето е пример както за съхраняване на традициите, така и за пренасяне на художествени послания, като един от най-значимите и уважавани артистични форуми в тази област на визуалните изкуства у нас и в чужбина.

В пространството на XX МБГ е експонирана и фотоизложбата на фотографа художник Саркис Саркисян – СЕРДЖО под заглавието „Кадри от журита“, отразяващи периода от 1980 г. досега.