Галерия (5)

Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора” беше връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора - 1 февруари, от 12.00 ч., в  Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.

Жури в състав: Любен Генов – председател, проф. Андрей Даниел, Бисера Йосифова, Валентин Господинов, проф. Десислава Минчева, Димитър Буюклийски, Долорес Дилова, Марин Добрев, Румен Серафимов, представител на Министерство на културата – Лора Атанасова и представител на КК на СБХ – Райнис Гелов се спря на номинацията на Свилен Блажев

Той получи статуетка, диплом, 5000 лв. от Община Кюстендил и 2000 лв. от Министерство на културата. Статуетката е изработена от скулптора Кирил Матеев след спечелен конкурс за пластика за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.

Присъстваха носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, Община Кюстендил и представители на Министерството на културата. Миналогодишният носител на наградата – проф. Андрей Даниел откри своя изложба в галерията.

+++

Свилен Блажев е номиниран за годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора” с последната си голяма юбилейна изложба, открита на 1 ноември 2013 година в галерията в Кюстендил. Той е роден през1953 година. През 1980 завършва специалност „Стенопис” в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов. Специализира в Cité Internationale des Arts, Париж, през 1995.

Има над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина: София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Самоков, Лимасол, Букурещ, Хелзинки, Виена, Хамбург. От 1979 негови творби участват в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ, има осем награди за живопис и рисунка. Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в Кюстендил.

Някои индивидуални изложби: Юбилейна изложба в ХГ „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил (2013); Палимпсести, галерия „Българи” (със Станислав Памукчиев) (2006); галерия „Икар”, София; Пловдив (2005); юбилейна изложба, Национална художествена галерия (2003); живопис, галерия „Цар Освободител” 6, София (2000); НХГ (1999).

Награди: Награда за цялостно творчество, Панаир на изкуството Импресия, Пловдив (2006); Награда за живопис “Златю Бояджиев” на Министерството на културата и Община Пловдив; Голямата награда, Международно триенале на реалистичната живопис, София (1987); Награда “Илия Бешков” на Министерството на културата и СБХ за постижения в рисунката (1984).

+++

Престижната награда е възстановена е през 2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са легенди като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Стоян Сотиров, творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.