Галерия (3)

Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора беше връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари, от 12.00 ч., в  Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.

На 18 януари журито, избрано от УС на СБХ прегледа всички постъпили предложения и дискутира реализираните през 2016 година от всеки автор самостоятелни изложби. След гласуване на два етапа бяха определени следните номинации: Десислава Минчева, Димитър Генчев, Иван Димов, Иван Милев, Игнат Игнатов, Красимир Русев, Надежда Кутева, Николай Майсторов, Сашо Стоицов, както и носителят на голямата награда за 2016 година Николай Майсторов.

Той беше номиниран за изложбата „100 икони х 100 сонета“, която се състоя в столичната галерия „Райко Алексиев“ от 8 до 26 март 2016 г. В нея авторът показа живописни платна, правени по негови рисунки, вдъхновени от любовната лирика на Пабло Неруда.

Събитието беше придружено с чествания на 135-ата годишнина от рождението на големия художник: откриване на изложбата „Завръщане“ на миналогодишния носител на наградата – Станислав Памукчиев; организирано посещение на къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци, както и откриването на няколко съпътстващи изложби – постоянна изложба с творби на Майстора, „Кюстендилска изобразителна школа“ от фонда на ХГ Кюстендил, годишна изложба на Кюстендилските художници и изложбата „Кристо на светло“. Присъстваха носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, община Кюстендил и представители на Министерство на културата.

*

Престижната награда е възстановена през 2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са Илия Петров, Калина Тасева, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Стоян Сотиров, Генко Генков, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Вера Недкова, Атанас Яранов, Веса Василева, Емил Стойчев, Милко Божков и други.