Галерия (4)

През ноември 2021 г. ще се състои Национална скулптурна изложба „В началото е натура 2“. Тя е замислена като продължение на осъществената през 2017 г. едноименна проява на секция „Скулптура“. Целта на този цикъл от представяния е да покаже широкия обхват на понятието НАТУРА.  

Натура е заобикалящият ни свят като източник на въображение. Независимо дали се вглеждаме в природата около нас или в конструктивни решения, родени от съвременните технологии, или в кадри от нашия интериор, или в необятните възможности на фигуративността на човека и животинския свят - във всички случаи става въпрос за натура, която „захранва” въображението на артиста. 

Темата трябва да бъде стимул за участниците да създадат нови, актуални произведения, включително и такива, които разширяват разбирането за триизмерно правене.

За щастие, изкуството е нещо повече от рамките, в които го поставяме, и границите между условните разделения на специалности практически не съществуват. Ето защо изложбата е ориентирана не само към скулпторите, а и към други триизмерно мислещи автори.

Условия за участие

Всеки автор може да представи до три произведения, създадени през последните три години и непоказвани в други общи/национални изложби.

Няма ограничения относно размера и материала на произведенията.

Допуска се участие и на автори, които не са членове на секция „Скулптура”, както и на млади, дебютиращи творци, които не членуват в СБХ.

Изложбата ще бъде журирана.

Приемане: 1 ноември  2021 г. (понеделник) от 11.00 до 18.00 часа в СБХ,  „Шипка” 6, ет. I

Откриване: 5 ноември 2021 г. (петък) от 18 часа, СБХ, „Шипка” 6, ет. I

 

Награди

За предстоящата изложба отново са предвидени награди, чиято цел е да откроят тенденциите в развитието на скулптурата и триизмерните представяния изобщо:

Голямата награда на Съюз на колекционерите  1000 лв.

Награди на г-н Емил Иванов

За ярка индивидуалност                                500 лв.

За ново понятие натура                                 500 лв.

За дебют, на секция „Скулптура”                    500 лв.

 

 

За да направим мост към предходната изложба „В началото е натура“, припомняме наградите, присъдени през 2017 г. (виж галерията):   

Награда на Съюз на колекционерите         Дона Стоянова

За ярка индивидуалност                            Иван Томанов

За ново понятие натура                             Елена Яневска

За дебют на секция „Скулптура”                Христо Антонов

Актуална информация за дейността на секция „Скулптура“

Идеята за осъществяване на проекта за Скулптурен парк в зоната до Музея за съвременно изкуство в Южен парк 2, наречен „Преки пътеки“, независимо от забавянето от пандемията Ковид 19, има своето развитие. В началото на  2020 г. проектът беше успешно представен пред Експертния художествен съвет към Столична община и вече премина общественото обсъждане с Район „Триадица”, отговарящ за тази зона. Проектите за реализация са на колегите Цветослав Христов, Рашо Митев, Орлин Иванов, Иван Стоянов, Група 7+1 (Йоханес Артинян, Панчо Куртев, Камен Цветков, Илко Николчев). Предстои процедура за получаване на разрешение от Столична община за поставяне на скулптурните обекти.