Условия за провеждането на ежегоден Национален пленер по живопис в град Дряново – „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“ / 1 – 5 юли 2024


Цел и задачи

Целта на Националния пленер по живопис „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“ е възможността и предизвикателството да се интерпретира от гледната точка на съвремието онзи възрожденски дух и плам, който пренася поколенията през годините като през мостовете на майстора. Срещата на творците с историята и опитът да се опознае по-добре и в пълнота културно-историческото и архитектурното наследство на град Дряново, природните му забележителности и по-конкретно построеното от майстор Колю Фичето в родния му град, биха били благодатно отправие за творчески търсения.

Пленерът няма определена сюжетна или жанрова насоченост. На участниците се дава пълна свобода да реализират творческите си идеи и пластични търсения. Пленерът има конкурсен характер – присъжда се ежегодно Награда на град Дряново за живопис.

+++

Условия за участие

В пленера участват петима художници от страната. Участвалите в предходното издание на пленера нямат право да участват в тазгодишното издание.

+++


Кандидатстване и срокове

  • Кандидатите за участие  изпращат творческа биография, снимки на до 5 свои творби във формат jpeg и актуални имейл и телефон на наш адрес: office@museumdryanovo.com
  • Крайният срок за получаване на материалите е 30 април 2024. Кандидатури, получени след тази дата, няма да бъдат разглеждани.
  • Избраните  участници ще бъдат уведомени до 15 май 2024 и в срок до 30 май 2024 трябва да потвърдят участието си в пленера. След тази дата мястото на непотвърдил автор се заема от първия в списъка с резерви.

+++

Организация и провеждане

  • Организатори на пленера са Исторически музей – Дряново и Община Дряново със съдействието и подкрепата на СБХ.
  • Пленерът се провежда на територията на град Дряново веднъж годишно.
  • На участниците се осигуряват нощувки и храна по време на пленера. Транспортните разходи се поемат от организаторите, след представени билети или касови бонове за гориво.
  • На всеки участник се предоставят по 2 броя платна, формат 50х60. Участниците могат да работят по избор и на други основи и формати, подсигурени от тях.
  • Националният пленер по живопис приключва с организирането на изложба от творбите, създадени по време на пленера.
  • Всеки от участниците дарява на Исторически музей – Дряново една от създадените по време на пленера творби, с които се попълва фондът на художествения отдел.
  • Събитието ще бъде отразено и популяризирано в печатни и електронни издания, както и в социални канали за информация.
  • При откриването на изложбата в края на пленера представител на ръководството на Община Дряново връчва Наградата на град Дряново за живопис. Тя се определя на база изложените творби, а награденият автор получава възможността да гостува със самостоятелна изложба в залите на Икономова къща в град Дряново, в рамките на следващата календарна година.

+++


За повече информация:
Исторически музей – Дряново
ул. „Шипка“ 82
тел.: 0676 72097 или 0878281568 – Антон Антонов