Галерия (2)

Конкурсът се организира от д-р Шърли Шерууд (Shirley Sherwood) в сътрудничество с Кралските ботанически градини в Кю, Югозападен Лондон (Royal Botanic Gardens, Kew).

В него могат да участват художници на възраст от 16 до 25 години, разделени в две категории: 16-18 и 19-25 години. Не се изисква такса за участие.

Конкурсът кани начинаещи ботанически художници да представят 2D произведения, изобразяващи дървета, листа и всичко, което съществува между тях. Това може да е листна пъпка, клон, гниещо листо или обрасъл с мъх ствол – всяка част, голяма или малка, която ви вдъхновява!

Срок за изпращане на творбите – 30 ноември 2022.

Можете да научите повече за конкурса и организаторите, също и да кандидатствате тук 

+++

Коя е д-р Шърли Шерууд

През последните 30 години д-р Шърли Шерууд събира и излага произведения на изкуството от съвременни ботанически художници по целия свят и значително е помогнала за повишаване на профила на ботаническия жанр. От малка се интересува от растения и изкуство, учи ботаника в Оксфордския университет. Началото на колекцията Shirley Sherwood Collection тя поставя през 1990 и сега

сбирката включва над 1000 картини и рисунки

на повече от 300 съвременни ботанически художници от 36 страни по света. Колекцията е излагана в много престижни места, включително института Смитсониън във Вашингтон, музея Ашмол, Оксфорд, и Real Jardin Botanico, Мадрид. Шърли Шерууд е написала няколко книги и много статии за ботаническото изкуство през годините си на колекциониране.

През 2008 семейство Шерууд щедро подкрепи градините Kew със сградата на Shirley Sherwood Gallery of Botanical Art, единствената галерия в света, посветена само на ботаническото изкуство. Само през първото си десетилетие галерията е била домакин на почти 50 изложби, представяйки творби от колекцията Shirley Sherwood заедно с други картини на художници от цял ​​свят и исторически произведения от архивите на Kew.