21 март 2019 г., гр. София – На официална церемония в Съюза на българските художници (СБХ) 22-ма артисти получиха творческа субсидия. Даренията се осъществяват с подкрепата на 10-има от най-известните родни автори в сферата на изобразителното изкуство, предоставили безвъзмездно свои творби за изготвянето на луксозна графична колекция по инициатива на Алианц България. Средствата, на стойност от 22 000 лв., са събрани от продажбите на колекционерското издание. Проектът е част от мисията на финансовата институция в подкрепа на социално значими каузи и се организира в продължение на успешното партньорство между компанията и СБХ.

 Авторите, дарили своите творби, са Светлин Русев, Георги Чапкънов, Буян Филчев, Борислав Стоев, Валентин Старчев, Димо Колибаров, Иван Газдов, Иван Нинов, Милко Божков и Стоимен Стоилов. Графиките на художниците са монографирани и в поетичната антология „България – Любов“, издадена съвместно от Алианц България и Съюза на българските писатели по повод 25-ата годишнина на Алианц България.

 На специалната церемония председателят на СБХ – Любен Генов – връчи творческа субсидия в размер от 1000 лв. на всеки от 22-мата отличени творци, селектирани от секционното ръководство на СБХ сред общо 3000 членове на организацията. Сред критериите за получаване на творческо дарение са авторите да са представители на различни поколения и направления в изкуството, както и да бъдат активни в дейността си. Проектът се извършва и със специалното съдействие на Фондация „България 94“.

„Стимулирането на българското изкуство и на родните ни таланти е част от ясно очертаната мисия на Алианц България да подкрепя социално значими проекти и инициативи. Смятам, че всяка компания с утвърдена лидерска позиция има морална отговорност към развитието на духовните ценности на обществото. И тази година отново ще вложим силите си в това да насърчаваме стремежа на родните ни творци да откриват нови светове и да продължават да внасят красота в ежедневието ни“ – коментира Александър Проценко, Председател на Изпълнителния комитет на Алианц България.

 „За нас е огромна радост да работим заедно със сигурен и надежден партньор като Алианц България. Благодарим за дългогодишната подкрепа, която компанията оказва на родните ни автори, и вярваме, че в бъдеще ни очакват още много успешни проекти“ – каза Любен Генов, Председател на Съюз на българските художници.

За Алианц България:

Алианц България Холдинг е компания, предлагаща пълен набор финансови услуги. Компанията е на българския пазар от 25 години и има общо 6 основни дейности – общо застраховане, животозастраховане, банкиране, пенсионно осигуряване, лизинг и застраховане на енергийния сектор.