Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на художника – 1 февруари, от 12.00 ч., в  Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в град Кюстендил.

За желаещите да присъстват на събитието Съюзът на българските художници ОРГАНИЗИРА ТРАНСПОРТ с автобус до град Кюстендил.

Тръгване в 9.00 ч. от София, паркинга на храм-паметник „Св. Александър Невски”, от страната на Светия Синод.

Заявки за място в автобуса се приемат на тел. 02/846 71 13 – Марта Игнатова.

***

На 19 декември 2017 г. бе проведено заседание на жури, избрано от УС на СБХ, за определяне на носителя на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров  – Майстора. Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена съвместно от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров  – Майстора ”,  Министерството  на културата на Република България и Съюза на българските художници.

Предложените кандидати  за наградата бяха художниците  Николай Караджов, Милен Джановски, Валентин Дончевски, Анета Дръгушану, Динко Стоев, Богдан Александров, Любомир Савинов.  Журито разгледа всички постъпили предложения и дискутира реализираните през 2017 г. от всеки автор самостоятелни изложби. След гласуване на два етапа бяха  определени следните номинации:

Анета Дръгушану

Валентин Дончевски

Динко Стоев

Любомир Савинов

Николай Караджов

Името на избрания лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари 2018 г.