Малтийският национален съвет за ЮНЕСКО и Мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО училища в сътрудничество с Националния съвет за ЮНЕСКО на Андора организират Art camp Malta 2019, който ще се състои от 24 октомври до 5 ноември на остров Гозо. Art Camp 2019 отново ще бъде под патронажа на Посланика на ЮНЕСКО за мир г-жа Hedva Ser.

Целта на Art camp Malta е не само да създаде сцена за оригинални произведения на изкуството, но и да подчертае основните ценности, възприети от ЮНЕСКО – устойчивостта на мира, защитата и насърчаването на многообразието на културното изразяване. Това ще бъде подчертано в разнообразна програма от събития и съвместен манифест, който ще бъде подписан от всички участници.

Първото издание на Art camp Malta се провежда на островите Малта и Гозо през октомври 2015 г. и в него участват 15 артисти от 15 страни. Второто издание е през май 2017 г. на остров Гозо с 23 художници от 23 страни.

Поканата към СБХ е да номинира един художник, чиято кандидатура ще бъде представена на организаторите. В арт лагера ще участват 20 художници от 20 държави.

Членовете на СБХ, които желаят да кандидатстват, трябва да изпратят автобиография и портфолио/снимков материал до 10 юли 2019 г. на имейл: press@sbhart.com, по пощата или лично на адрес: София 1504, ул. Шипка 6, ет. 4, при Марта Игнатова.

СБХ поема пътните разходи (самолетен билет) на избрания кандидат за Art Camp 2019. Всички други разходи се поемат от организацията домакин.

Пълната програма на събитията ще бъде изпратена през юли.

Времетраене на Арт лагера – 10 дни (от 24 октомври до 5 ноември)

Условия за участие:

  • По време на арт лагера участникът трябва да създаде 3 произведения. Те трябва да представят културата на родната страна, традициите през храна, танци и др.
  • Участникът трябва да подготви точно описание на проекта, който ще реализира по време на лагера (на английски език)
  • За всеки участник е подготвен комплект четки, пастели, три платна с размер 60х70 и 40х50 см
  • Участникът трябва да посочи какви материали ще използва. Организаторите осигуряват акрилни и маслени бои в стандартни цветове.
  • Настаняването е в двойна стая; ако желанието на участника е да бъде в самостоятелна, се доплаща.
  • Владеенето на разговорен чужд език е желателно за целите на лагера, за общуването между участниците.