image
Лични данни и образование

1974 завършва факултета за приложни изкуства на Художествената академия в София, специалност Дърворезба, при проф. Асен Василев.

Избрани самостоятелни изложби

София, Виена, Александропулис, Бон, Истанбул, Палма де Майорка, Чикаго и Берлин.

Избрани общи и колективни изложби

От 1975 участва в много национални и общи изложби на приложното изкуство.
Освен в България, негови произведения са показвани на представителни изложби Испания, Великобритания, Австрия, Холандия, Гърция, САЩ, Кувейт, Чехословакия, Франция, Германия, Италия и други страни.

Произведенията на автора се намират в

Частни колекции, различни обществени организации и музеи в България и чужбина.

Професионален статус

Работи в областта на художествената обработка на кожата. Бил е член на управителния съвет на СБХ и Творческия фонд, секретар на декоративно-приложна секция на СБХ. Председател на дружество УНИКАТ.

Критика

"Чудновати пластики от кожа, преливаща в цветовете на дъгата, показа вчера на "Шипка" 6 малко познатият у нас скулптор Камен Райчев. "Не съм редил изложба в България вече цели 25 години", призна авторът. Въпреки това на откриването миналата вечер залата се оказа малка, за да побере колегите и приятелите му, дошли да го поздравят. Творбата, която събра очите на всички присъстващи, беше причудливото кожено кълбо "Марсилски бръшлян". "То ми е като кадем, затова е единствената от работите ми, които не продавам", поясни ваятелят. Той си дал сметка, че творбата му носи късмет, когато я избрали да представи родното пластическо изкуство в Бон идната есен."

Пластики с цветовете на дъгата
Кристина Стамболова, в-к "Монитор", 19.05.2005

"Камен Райчев показва последните си произведения пред софийската публика. Любителите на изкуството ще имат рядката възможност да се насладят на творбите на този автор, който рядко прави изложби у нас поради сложността на техниката, която използва.
Ще бъдат показани характерните за него пластики от кожа - техника, към която твърде малко художници се осмеляват да посегнат. Използвайки този труден за работа материал като основно изразно средство, той създава истински пластики и релефи, дори пана, които въздействат повече като картини или скулптури, отколкото като произведения на приложното изкуство."

(архив СБХ)

"Представяме ви един не шумен, но много стойностен художник в областта на пластиката, изкуството с кожа, майсторството то да въздейства като картини и скулптури. Това е Камен Райчев, който след дълга пауза показа свои нови неща в София, в галерията на СБХ. Завършил Факултета за приложни изкуства на художествената академия при професор Асен Василев, дърворезба, вдъхновен от един друг майстор - Кольо Николов – Черното, както го наричаха, Камен Райчев се отдаде на изработването на различни предмети от кожа, вдъхвайки им нов живот и използвайки цвета по чисто свой начин."
(БНР, Артефир - 13.06.2014 г., Юлия Петрова)