image

  • Секции: Wood carving, Секции: Аrtists without section noticed
Критика

"Чудновати пластики от кожа, преливаща в цветовете на дъгата, показа вчера на "Шипка" 6 малко познатият у нас скулптор Камен Райчев. "Не съм редил изложба в България вече цели 25 години", призна авторът. Въпреки това на откриването миналата вечер залата се оказа малка, за да побере колегите и приятелите му, дошли да го поздравят. Творбата, която събра очите на всички присъстващи, беше причудливото кожено кълбо "Марсилски бръшлян". "То ми е като кадем, затова е единствената от работите ми, които не продавам", поясни ваятелят. Той си дал сметка, че творбата му носи късмет, когато я избрали да представи родното пластическо изкуство в Бон идната есен."

Пластики с цветовете на дъгата
КРИСТИНА СТАМБОЛОВА - в-к "Монитор"
19.05.2005

"Камен Райчев показва последните си произведения пред софийската публика. Любителите на изкуството ще имат рядката възможност да се насладят на творбите на този автор, който рядко прави изложби у нас поради сложността на техниката, която използва.
Ще бъдат показани характерните за него пластики от кожа - техника, към която твърде малко художници се осмеляват да посегнат. Използвайки този труден за работа материал като основно изразно средство, той създава истински пластики и релефи, дори пана, които въздействат повече като картини или скулптури, отколкото като произведения на приложното изкуство."

/архив СБХ/

"Представяме ви един не шумен, но много стойностен художник в областта на пластиката, изкуството с кожа, майсторството то да въздейства като картини и скулптури. Това е Камен Райчев, който след дълга пауза показа свои нови неща в София, в галерията на СБХ. Завършил Факултета за приложни изкуства на художествената академия при професор Асен Василев, дърворезба, вдъхновен от един друг майстор - Кольо Николов – Черното, както го наричаха, Камен Райчев се отдаде на изработването на различни предмети от кожа, вдъхвайки им нов живот и използвайки цвета по чисто свой начин."
/БНР, Артефир - 13.06.2014 г., Юлия Петрова/