- | Извън СБХ
Галерия (6)

галерия Контраст

откриване: 20 февруари 2024

Анжела Данева за изложбата

Василка Монева е русенска художничка, утвърдила се в полето на интериора, натюрморта и интимния пейзаж. Скоро ще станат 20 години от както познавам Василка. Тя е силно емоционален и емпатичен човек. В изкуството си художничката поразява със завидна енергия и жизнерадост, атакуваща смело платното с форми и цвят. Така преди години се появиха експерименталните ѝ платна с кораби, чиито варианти виждаме и в настоящата експозиция – като своеобразната и непоколебима вяра на художничката в мечтите.

Трудно се представя с няколко изречения работата на Василка Монева. Човек се чуди откъде да започне и кое има превес в живописните ѝ вариации днес. Дали предметността в картините, дали композиционното решение, дали колоритните хармонии или личната интерпретация и чувство… Василка е от художниците, за които живописта е целият им свят. Художничката е напълно отдадена на тази

имагинерна вселена, която подрежда неуморно и с толкова любов

години наред. Картините на Василка Монева са чисто и просто любов. Обект на това вечно чувство са едновременно живата природа, която художничката пресъздава в различните ѝ аспекти през годините; богатите интериорни решения с драперии, паравани и манекени, артистично застинали в очакване; натюрмортите ѝ, неуморно подреждани и пренареждани от живото въображение на истински творец.

Василка Монева / от изложбатаПонякога в градските си пейзажите Василка Монева пресъздава и човешкото присъствие – схематично, но с живо положени мазки, толкова колкото да допълнят носталгичната атмосферата, която художничката търси. Василка съпреживява настроенията на тихия град, съчувства на самотно изправилите се дървета в безкрайната безлюдна шир, „изгражда“ колоритните си романтични интериори и композиции с късчета застинал живот.

Експериментатор по характер, спонтанна и искрена към обекта на своята любов – живописта, Василка Монева винаги има нещо ново, което да покаже на своята публика. Намираме го в техническите похвати, в колоритните гами, в композиционните предизвикателства, които авторката си поставя и в настоящата изложба в салона на Галерия Контраст. „Всичко е любов“ е изложба – подарък от Василка Монева за всички нас, ценителите на нейното изкуство. 

д-р Анжела Данева за галерия „Контраст“