- | СБХ, Шипка 6, 2 A
Галерия (42)

Живопис

откриване: 19 септември 2023, вторник, 18:30 часа

За първи път Тереза Зиковска показа изложбата си „Платното ми е пристан“ в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна през 2022. В зала 2А на Шипка 6 е нейното второ представяне, обогатена с нови картини. Ще видим експресивна живопис, емоционална, с интензивна палитра и динамична композиция. Тереза Зиковска е активен автор, с 26 самостоятелни изложби и многобройни участия в групови експозиции. Най-новата от тях бе в рамките на варненския фестивал „Август в изкуството“, преминал през юни 2023. Тереза Зиковска е собственик на художествена галерия във Варна, носеща нейното име. 


+++

Ружа Маринска за творчеството на Тереза Зиковска:

Живеем в свят, разтърсван от сблъсъци и катастрофи. Живеем на планета, твърде малка, за да понесе грохота, който я облита за миг. Живеем във време, което е убило „вчера“ и не предсказва „утре“, защото ни е закотвило в „днес“. Тогава човекът, извечно обречен на своя кръст, е повече от всякога гол и сам под небето. И вселенската драма отеква като екстаз в душата му. Трябва ли да се учудваме, че експресионизмът преживява ново възраждане? И в българското изкуство експресионизмът е на гребена на вълната. Едно от неговите лица е Тереза Зиковска –

органична и дръзка, потопена, отдадена на стихията на чувствата си.


Тереза Зиковска за изложбата си:


Започнах целия цикъл по време на пандемията и стана така, че тези творби стоят някак съвсем отделно между всички мои работи. Много лични са, биографични по някакъв начин, затова и заглавието на изложбата е „Платното ми е пристан“. За разлика от досегашните ми платна, те не са само класическа живопис, има и колажи, дори колажите са едни от първите, които направих, когато ни затвориха. Тогава за първи път започнах да работя в галерията си, пренесох ателието си там и засега тя е и ателие за мен.
В изложбата съм включила само едно старо фигурално платно, то е с размери 300 на 160 см. Годината, когато го рисувах, беше 2014 – преломна за мен година, когато баща ми се разболя. Нарекох го „Въжеиграчи“, защото всички сякаш вървим по въже, въпросът е да продължаваме, да не падаме.
Голяма част от работите ми са оставени незавършени нарочно. Мисля, че често в желанието си да направиш едно платно колкото се може по-съвършено, убиваш първоначалния тласък и енергията с която го започваш. В тази изложба съм решила, с риск да бъда провокативна, да оставя да се усеща точно този живот.

+++

За автора


Тереза Зиковска е родена през 1975 във Варна. Завършва Средното специално училище по приложни изкуства в София. През 1998 завършва Националната художествена академия в София в класа на проф. Васил Овчаров и проф. Вихрони Попнеделев. В периода 1999 – 2006 е асистент по живопис във ВСУ „Черноризец Храбър“, Варна. През 2011 открива галерия „Тереза Зиковска” във Варна. През 2015 получава Награда Media AwARTs – Първи независими награди за култура. Последната изложба на Тереза Зиковска бе съвместно с Веско Велев – „Експресивно“, юни 2023, в рамките на Фестивала за съвременни визуални изкуства „Август в изкуството, Варна. Има 26 самостоятелни изложби, първата е през 1999. Някои от тях през последните години са: 2022 – „Платното ми е пристан“, ГХГ „Борис Георгиев“,  Варна, и „Домът   ми  дом за молитва ще се нарече“ в галерия „Контраст“, София. 2021 – „Домът  ми дом за молитва ще се нарече“ в БКИ в Будапеща,  „Обновление“ в Арт галерия „Тереза Зиковска“, Варна. 2020 – „Обезлюдена природа“ в INTRO Gallery, София. 2019 – „Цветни следи“ в ГХГ „Борис Георгиев“,  Варна, 2019 Арт галерия “Тереза Зиковска”, Варна - “Домът ми дом за молитва ще се нарече”. 2018 – „Очи в очи с театъра“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна. 2017 – „Танго“ в ГХГ „Борис Георгиев“,  Варна, и в галерия „Аросита“, София. 2016 – „Пъзел“ в БКИ „Дом Витгенщайн“,  Виена. 2015 – „Пъзел“ в Арт клуб на ООН, Виена, Австрия.  2014 – „Пъзел“ в галерия „Неси“, Бургас. 2013 – „Въжеиграчи“ в Арт галерия „Тереза Зиковска“, Варна. 2012 – „Шепот“ в БКИ – Прага, и в галерия „Аросита“, София, и др.
Член е на СБХ, секция „Живопис“. 

+++


Текст на Чавдар Попов за изложбата на Тереза Зиковска „Домът ми, дом за молитва ще се нарече“ в галерия „Контраст“, София,  можете да прочетете в е-бюлетин

тук