Галерия (19)

Носител на Национална награда за живопис „Майстора“ / 2020

откриване – 5 април 2022, 18:00

Йордан Кисьов не спира смело да експериментира и да търси неконвенционални средства, за да изрази идеите си в голямоформатна живопис и инсталации.

През 2020, по повод своята 75-годишнина, Йордан Кисьов реализира две големи изложби – „Утаено време“ в ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, и „Между небето и водата" в Художествената галерия в неговия град Силистра. „Това са живописни произведения, наситени с въображение и силна творческа енергия, разнообразни в тематика, изразни средства и пластичен език, произведения, които активират пространството извън себе си и излъчват енергията на емоциите и сетивата“, каза при откриването на изложбата във Варна изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, която от години изследва работата на художника. Тези творчески постижения му донесоха номинация, а след това и

Националната награда за живопис на името на Майстора за 2020.

Като част от нея той получи покана от Художествената галерия в Кюстендил и на 1 февруари тази година, в деня на церемонията по награждаването на новия лауреат и честването на 140 години от рождението на Майстора, Кисьов откри своята изложба. Сега тя идва в зала „Райко Алексиев“, адаптирана за нейното пространство.

Повече за наградата можете да научите

тук


+++ За автора

Йордан Кисьов е роден през 1945. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1973 постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра; от 1990 до 2013 е неин директор.

Йордан Кисьов е реализирал голям брой самостоятелни изложби; участва и в различните пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976. През 1986 получава званието „Заслужил деятел на културата“. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.

За творческите си постижения през 2020 получава Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.