- | София прес
Галерия (3)

Живопис

Място: книжарница „София Прес”.

Нуша Гоева отново ни предоставя възможност да се полюбуваме на неповторимото усещане, което излъчват нейните творби. В настоящата й изложба, представена в галерия книжарница „София Прес”, авторката третира теми, станали емблематични за творчеството й – морето и морския бряг, рибата и котката като символи и метафори, ангелите, сънищата.

Картините на Нуша Гоева навяват нещо мистично и далечно, женските образи, които откриваме в тях, носят излъчването на древногръцките богини дали заради характерния профил, прическа, или ефирната материя, която обгръща телата им? Откъснатостта на тези образи от действителността ги кара да изглеждат нереални, сякаш обитаващи друго измерение.

Рибата присъства в повечето произведения на авторката, и то не само в настоящата изложба, а в творчеството й изобщо. Тя може да се тълкува в чисто християнски контекст – думата на гръцки - „ихтис” – се възприема като акроним на „Иисус Христос Син Божи Спасител”, а знакът на рибата е символ на ранното християнство. Тази връзка може да се търси в картината „Ангел”, където тя е изобразена върху неговите гърди. Но в повечето творби рибата може да се тълкува и като неуловимото – неуловимата истина, която винаги търсим, неуловимата мечта, към която цял живот се стремим и жадуваме да постигнем. Затова и в работите си Нуша Гоева разказва историите на срещата си с тази илюзия, която я води, дава й надежда да продължи, тя общува с нея, познава я и я запазва в живота си като своя спътница.

Котките се появяват в творбите „Сънища”, „Изпращане” и „Люлка”. Сиамките, също както и рибите, са събеседници и спътници в живота на изобразените в творбите жени, но те дават реална близост, а не са метафора на мечтата, както може да се определи рибата. Те присъстват тихо и кротко в картините, както обитават и реалния живот на техния собственик, бдят над съня му, съпътстват деня му.

Много може да се разсъждава върху картините на Нуша Гоева. Но това е и характерното за нейните работи – те предоставят възможността всеки да направи своя интерпретация на това, което вижда, и тя да е вярна. Авторката не ограничава зрителя с митология, философски тълкувания или обществено значими теми. Творбите й действат непосредствено и силно върху зрителя и го подтикват към размисъл. А може би именно това е била и целта на Нуша Гоева.

Румена Георгиева