- | Извън СБХ
Галерия (6)

От заглавието на едноименния албум „Мракът свети“ на Help Me Jones. Живопис

галерия „Нюанс“, София
откриване: 20 септември, вторник, 18:00 часа

+++

Силвия Богоева  / На откриването на изложбата си в галерия „Нюанс“


Силвия Богоева за изложбата си:

„Мракът свети“ е на пръв поглед оксиморон, но всъщност много ясно се усеща как светлината превзема мрака и го кара да свети, което описва най-точно цялостното ми светоусещане. Тъмните гами винаги са ме привличали и са основното ми изразно средство. Контрастът, който използвам в настоящата изложба, е похват, преразказващ много добре отношението ми към света, в който живея. Като паралел между регулярния битовизъм и творческата ми душа.
От мрачните имприматури вадя най-светлите сюжети от живота си.

Всяко платно е свързано с истински вълнуващите ме теми в настоящето. Често размишлявам има ли място за дълбоко чувствителните, романтични хора в днешното забързано, стресирано общество. Мисля, че именно близките срещи с артистичните процеси, до които имам щастието да се докосна, са моето бягство от лавината на информационната тягостност, която ни смачква всеки ден.

Сюжетите, на които съм се спряла, са резултат от едно надникване в по-интимни процеси и пространства в различни сфери на визуалното изкуство, като гримьорни в театъра, художествени ателиета, галерия за дизайнерски обувки. Това е един

опит за пресъздаване на вълнуващи случки, недостъпни за общата публика...

Виждаме сцената, костюмите, крайния спектакъл, поклоните, но това е един по-узрял етап от живота на едно представление. Аз лично съм силно впечатлена от пътя, който трябва да се извърви, преди публиката да се настани удобно по местата си в приказния Народен театър. Подготовката е наистина привлекателна и за мен е безкраен извор на вдъхновение. Подобно е случването и в ателиетата на художниците.


+++

Награди

Награда за млад автор, „Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“, 2022, СБХ – Шипка 6. Повече за изложбата можете да разгледате

тук


Награда за млад автор, живопис, „Портрет“,
2020, СБХ – Шипка 6. Повече за изложбата можете да разгледате

тук


+++


Точната локация на галерия „Нюанс“ можете да видите

тук