Галерия (40)

Живопис

вернисаж: 18 април, четвъртък, 17:00 – 19:00 часа

Куратор: Пламен Моневски

„Картината намира смисъла си след това – в очите на зрителя.“

Милко Божков


+++

На пръв поглед изложбата P.S., заемаща три зали на „Шипка“ 6, представя многобройни творби, изпълнени с различни техники – живопис с масло и акварел, графика – офорт, литография, акватинто, преге, също и рисунки. Но всъщност всички те, или в много голямата си част, са свързани етапи в един и същ процес по създаването на крайното произведение. Тук са и оригиналните цинкови плочи на графиките.

В централната зала, фронтално срещу входа, е единствената картина, рисувана специално за изложбата. Тя представя автора такъв, какъвто е в момента – по-абстрактен, философски минималистичен. До тази творба е композицията „Тайната вечеря“ – с абстрактно изобразени символи на апостолите, различими в тънките цветни линии за всеки, подчинени на схематично изобразено то им място около трапезата на Исус. Паднал долу, под реда на апостолите, е Юда, изобразен чрез кесията му, натежала от сребърниците и срама, с огледална повърхност, в която всеки зрител би могъл да види лицето си, и с надписа „Един от нас ще...“ вместо Христовото „Един от Вас (ще ме предаде…).

Това е само фрагмент от изложбата, в която кураторът Пламен Моневски представя в съвършена композиция творческия процес  при художника Милко Божков, като преминава през различни етапи и знакови творби. Някои от тях са показвани само в Люксембург и са собственост на колекционери, сега са и пред публиката у нас.

В изложбата ще видим три библиографски издания. „Елегия“, подготвяна от 1983 до 1987 година, отпечатана в 20 екземпляра, като във всеки отпечатък текстовете са написани на ръка от художника. „Елегия“ е по древен египетски текст от неизвестен поет. Могат да се видят освен крайните страници и пробни отпечатъци на корицата, сами по себе си завършени творби, но съвсем различни от последното решение на автора. Другите две библиографски издания в изложбата са „Думи и Графити“ с текст на Борис Христов и „Приказки“ с 23 литографии.


+++

Румен Серафимов за Милко Божков

Мисля, че винаги в изкуството си Милко Божков е изобразявал местата и състоянията, които са му носили хармония и в които се е чувствал щастлив. От самото начало той визуализира представата си – осъзната или интуитивна, конкретизирана или абстрактна – за своята лична Аркадия (с това име са назовани немалко негови картини и графики)... Изкуство, в което с удивителна мъдрост смесва, съпоставя и интерпретира времена, култури, естетически, морални и философски категории.
В него, с неизчерпаемите преображения на формата той сякаш събира разпилените, но все още живи територии и оцелели свидетелства на чистия, универсален дух. Затова, когато съзерцавам изкуството на Милко Божков, се връщам към онази красива, мистериозна фраза: Et in Arcadia ego! (И аз бях в Аркадия!)

+++

За автора

Милко Божков е роден през 1953. През 1972 завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 – живопис в Художествената академия, в класа на проф. Добри Добрев. Автор е на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Има над 150 участия в групови изложби и биеналета на живописта и графиката в България, САЩ, Мексико, Венецуела, Бразилия, Япония, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Холандия, Русия и др. Негови произведения са в колекциите на Националната галерия – София, Конгресната библиотека – Вашингтон, САЩ, Музея на изкуствата – Портланд, САЩ, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Галерия на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство – Шчечин, Полша, Музей Нелимаркка – Алаярви, Финландия, Колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг“ – Аахен, Колекция „Юго Вутен“, Белгия, Чешката национална галерия, Музея на малкия формат – Бонсекур, Белгия, Клекция Светлин Русев – Плевен; Национална художествена галерия – Прага, Чешка република и др.

+++

Разгледайте портфолио на художника Милко Божков тук:

+++

фотограф (откриване): Виолета Апостолова – Лети

фотограф (творби и интериори): Елена Спасова