- | Извън СБХ
Галерия (5)

графика

галерия „Академия“, НХА
откриване: 23 ноември, четвъртък, 18:00 часа

Първото събитие от програмата на 9. Международно триенале на графиката – София 2023 е самостоятелната изложба Liminal на Мариана Смит. Деветото Международно триенале е организирано от Съюза на българските художници и се провежда във всички изложбени пространства на галерията на СБХ – Шипка 6 от 5 декември 2023 до 31 януари 2024.

По думите на авторката изложбата Liminal включва пейзажи, свързани с различни места, като Венеция, пространствата Burren в Ирландия, калифорнийските секвои, както и творби, базирани на лични спомени. „В поредицата от творби за Венеция съм колажирала историите за преместване на основата на собствените си преживявания и на колекцията от есета за Венеция от Йосиф Бродски. Фрагментираната венецианска образност на Йосиф Бродски от звук, светлина и вода съответства на колажирани фрагменти и поредица от кинематографични пространства, където разстоянието се колебае между материалното и преходното. Най-новите пейзажи се фокусират върху секвоите, тяхната красота и белезите от катастрофалните горски пожари. Това са свидетелства за овъглените останки на величествените секвои, за тяхната сюрреалистична красота; тяхната временност е толкова осезаема, когато човек се разхожда из парковете, белязани от причинените от климатични изменения пожари.

Сглобявам фрагментите отново, за да представя идеята за крехкост и устойчивост.

Повторенията и внимателното сглобяване са в противовес на разривите, предизвикани от случайности в нови пространства, кодирани с метафорите на графиката.“

В рамките на престоя на Мариана Смит в София е и тридневният майсторски клас по фотогравюра със Solar Plates в графичната база на НХА.

Мариана Смит, САЩ, заедно с Майкъл Кемпсън от Австралия и Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания са чуждестранните членове на международното жури за определяне на наградите на Триеналето.

Официалната церемония и обявяването на наградите е на 5 декември, когато се откриват и останалите съпътстващи изложби:

  • Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай, насител на Голямата награда от предишното издание на триеналето през 2019
  • Графики от страната на Баските, курирана от испанските представители в журито
  • Сборна изложба на австралийска графика, подбрана от основателя на „Цикада прес“ Майкъл Кемпсън.

9. Международно триенале на графиката е най-мащабната международна инициатива на СБХ и се осъществява с подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Национален фонд „Култура“, Столична община, Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Национална художествена академия и „Директа“ – изключителен представител на Fabriano.

+++

За автора

Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University. Води класове по рисуване, графика и съвременни методи на графичен печат и арт книги. Тя има две бакалавърски степени от Moscow College of Applied and Industrial Arts и Columbus College of Art and Design, щат Охайо, и магистърска степен по изящни изкуства от Университета „Корнел“.
В своята артистична практика тя използва графика, живопис и видеоинсталация. Нейни творби са представяни в САЩ, Италия, Тайван, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Гуам и Армения.

+++

Повече за майсторския клас по фотогравюра със Solar Plates в Графичната база на НХА може да прочетете

тук

Повече информация за 9. Международно триенале на графиката – София 2023 можете да прочетете

тук