- | Индустриална 11
Галерия (3)

Поредицата от изложби, наречена „Шедьоврите на българските галерии”, е идея на госпожа и господин Василеви, собствениците на софийската галерия „Индустриална 11”, и се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници. Целта е периодически в пространството на галерията да гостуват избрани творби от художествените сбирки на различни градове от страната.

Факт е, че в много градове на България, и по-големи, и по-малки, съществуват прекрасни общински художествени галерии, създадени, най-общо казано, в годините около средата на миналия век. Въпреки трудностите, пред които е изправено съществуването им, те все пак оцеляват. Притежавайки безценни колекции висококачествено изкуство, тези художествени центрове независимо от тежките условия развиват своята обществено полезна дейност и поддържат артистична активност. За съжаление това културно богатство по ред причини, които не е необходимо сега да коментираме, остава пренебрегнато днес, в годините на преход и кризи, както от управленските структури, така и от обществения интерес.

Този цикъл от изложби е един опит част от това богатство чрез показването му в София в частната галерия „Индустриална 11”, да бъде видяно от още повече хора, ценители, представители на най-различни социални кръгове и професионални среди. Надеждата на организаторите е, че ще успеят да предизвикат вниманието на медиите и интереса на почитателите на изобразителното изкуство.

Първа от серията е изложбата „Живописни богатства от колекцията на ХГ „Илия Бешков”- Плевен”.  В нея са подбрани няколко десетки живописни творби от постоянната експозиция на галерията, както и рядко показвани картини от фондохранилищата.

Селекцията е откровено субективна, отразяваща личен вкус и пристрастия, без претенция и практическа възможност за изчерпателност. Зрителите ще могат да видят великолепни произведения на художници класици, творили през първите няколко десетилетия на миналия век, а също и емблематични картини на съвременни автори от творчеството им през 80-те години на ХХ век.

Сред представените са имената на класиците Сирак Скитник, Владимир Димитров – Майстора, Давид Перец, Иван Ненов, Вера Недкова, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Стоян Сотиров, Дило Дилов, Кирил Петров  и др. От поколението творци, оформили облика на изкуството ни през 70-те и 80-те години са включени картини на Димитър Казаков, Йоан Левиев, Георги Божилов, Генко Генков, Атанас Яранов, Георги Баев, Димитър Киров, Илия Милков и др. В експозицията са включени и творби от 80-те години на именити наши художници съвременници като Емил Стойчев, Михалис Гарудис, Светлин Русев, Анета Дръгушану, Иван Вукадинов, Йордан Кацамунски, Надежда Кутева, Василка Монева, Андрей Даниел, Долорес Дилова и др.

Тази изложба става възможна благодарение на инициативността, ентусиазма и добрата воля на Ирина и Васил Василеви - собственици на „Индустриална 11”, и поради  приятелското отношение, добронамереността, професионалната отговорност и отзивчивост на ръководния екип на галерията в Плевен: Мирослав Минчев - директор, Антония Караиванова – уредник и Александър Сахатчиев – фондохранител.

Преди две години плевенската галерия „Илия Бешков” чества юбилей. Вече навършила петдесет и две, тя безспорно е една от художествените институции с огромен културен принос не само за централния северен регион на страната ни, но и с изключително важно национално значение. Произведенията на галерията са над 6000. Това е голямо богатство! За съжаление последните постъпления, осъществени чрез откупки от бюджета, са от края на 80-те години на ХХ век. Вече повече от двадесет години във творческия й фонд расте застрашителна празнина. Изключваме малкото на брой лични дарения от автори. Положението с останалите държавни галерии в България е същото. Ако към тази ситуация добавим и липсата на елементарни средства за поддръжка на вече съществуващите фондове, то проблемът става изключително сериозен.

В юбилейния каталог на галерията професор Чавдар Попов пише: „Галерия „Илия Бешков” притежава ярка и неповторима собствена физиономия. Тя се отличава с богатството и разнообразието на своите колекции, със своя комплексен характер, който далеч надмогва обсега и характеристиките на локално културно средище.”; и още: „Плевенската галерия съумя да отстои ролята си на водещ културен институт, осигуряващ не само публичния достъп до пластичните, художествени и естетически ценности, но и да се утвърди като цялостен активен фактор в духовния живот на града и региона.”