- | Извън СБХ
Галерия (7)

Живопис

галерия „Стубел“, София, ул. „Коста Лулчев“ 2В
вернисаж: 9 май 2022, 17:00 – 19:00

Изложбата е отворена от вторник до събота, 14:30 – 18:30 часа. Вход свободен.

+++

За пореден път Динко Стоев представя своите болезнено откровени картини – драматични, дръзки, нараняващи, многозначни, предизвикващи размисъл… Някои теми и герои са позната линия в творчеството му, но в тази изложба, трета за него в галерия „Стубел“, той изненадващо навлиза и в нови сюжети. Живописните платна и рисунки са създадени през последната година.

По повод новата си изложба Динко Стоев споделя:

„От баналните случки, правейки картини за тях и от тях, се опитвам да получа по-голямо значение, дори свръхзначение. Къпещият се на плажа, самотната вечер пред телевизора, моя милост под душа, новогодишната елха с полуделия елен пред нея…

Всички тези картини оставям на зрителя да доразвие в своето въображение и съзнание.

Дотам, докъдето иска, да почувства каквото иска и – без всякакъв намек за порицание – да приеме героите, да види в тях себе си и ако може, да се зарадва на живописта.“ 

Динко Стоев / Голям гальовник


+++


Точната локация на галерия „Стубел“ можете да видите 

тук+++

За автора

Динко Стоев е роден през 1958 в София. Завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Иван Кирков. През 1994 специализира по програма на Британския съвет в Колежа по изкуствата в Бат, Великобритания. Участвал е в над 20 колективни изложби в България, Великобритания и Франция. Сред последните му самостоятелни изяви са изложбите в СБХ – зала „Райко Алексиев“ (2017), в Есенни салони – Пловдив (2019) и в галерия „Стубел“ (2017, 2020).

Творби на художника притежават Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, както и частни колекции и галерии в България, Германия, Великобритания, Нидерландия, Япония.

През 2018 Динко Стоев бе удостоен с Националната награда за живопис „Захарий Зограф“.

Член е на СБХ, секция „Живопис“, от 1989.

+++

Творби на Динко Стоев можете да видите и в изложбата „Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“ на секция Живопис / СБХ на Шипка 6 от 4 до 30 май 2022. Повече за изложбата тук: