- | Извън СБХ
Галерия (4)

Живопис

откриване: 1 ноември 2022, вторник, 18:00 часа
Арт галерия Le Papillon, Варна

Откриването на изложбата в Деня на народните будителина 1 ноември е събитието, с което екипът на галерията е избрал да отбележи празника и 15 години изложбена дейност. В експозицията са представени творби, създадени през последните месеци, обединили темата за красотата и жената. 


+++


Десислава Минчева за изложбата

„Щастлива съм, че не губя интерес към света, към хората и към природата. Не се страхувам да казвам думата „красота“. Тя според мен съществува – и в живота, и в изкуството. Картините, които правя, изразяват стремежа ми към нея, нека всеки я разбира както иска. Мисля, че точно разместените пластове в живота ни, нарушената хармония и загубата на идеали ме кара още повече да изпитвам необходимост да създавам своя съвършен свят.

  • Десислава Минчева / Портрет
  • Десислава Минчева / Голо тяло

Аз очевидно съм щастлив човек, на когото не му се е налагало да прави големи компромиси. Изисква известна сила на характера и търпение, но е възможно. Тръгнеш ли по пътя на отстъпване от собственото си АЗ, си загубен. Спираш да имаш достойнство. А изкуство според мен се прави от достойни хора. Моята теза е, че всеки трябва да прави това, в което истински и дълбоко вярва, без съобразяване с мода и правила. Откриеш ли кой си, заговориш ли на собствен език, имаш шанс. Знам колко още имам да преодолявам и никога няма да се успокоя.

Ще си остана непоправим романтик и идеалист, който вярва, че изкуството трябва да ни отвежда някъде над трагедията и бита, че е нещо сакрално, че съдържа в себе си често безплоден, но

постоянен стремеж към съвършенство,

че е еманация на съпричастността към другите или поне за малко ни отделя от сивотата на делника. Някои художници рисуват ада в себе си и света, други бягат от него, опитвайки се да запечатат красотата, макар и на един миг, каквито мигновения има достатъчно в живота ни и слава Богу! Аз съм от втория вид.


Десислава Минчева / БалеринаЧовешкото лице е най-голямата загадка на света. А онова под него... Непосилността ни като художници да го сътворим наново е примамващо болезнена. Да навлезеш под видимата повърхност на един човек е пътешествие и в неизвестното, и в безкрая. Илюзията, че познаваш някого или че си уловил чертите му поне... Илюзията, че си способен да „видиш” и да усетиш нечие състояние и накрая само да откриеш част от себе си... Съмнявам се, че ще се откажа да опитвам. Не виждам нищо по-интересно от това.“


+++


За автора

Десислава Юлий Минчева е родена през 1956 в София. Завършила е Националната художествена академия, специалност „Живопис“, в класа на акад. Светлин Русев през 1981.  Творбите й са в колекциите на НГ, СГХГ, окръжни галерии и частни лица в страната и в чужбина – Франция, Холандия, Белгия, Германия, Великобритания, Македония, Гърция, Финландия, Турция, САЩ, Мексико, Китай, включително колекцията на проф. д-р Петер Лудвиг (Аахен, Германия), колекцията на Академията в Сиан, Китай, и колекцията на Юго Вутен (Белгия). Има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина: Париж, Франкфурт, Виена, Скопие и Щип (Македония), Коккола и Канус (Финландия), Сиан и Ханджоу (Китай), Рим (Италия). Член на Изпълнителното бюро на СБХ, завеждащ отдел „Международни отношения“ и PR на СБХ (2011 – 2016). Професор в НХА, завеждащ катедра „Рисуване“ в НХА.


+++


Проф. Станислав Памукчиев за Десислава Минчева

В тази сложна, разколебана, вътрешно противоречива ситуация естетическият избор на Десислава Минчева устойчиво пази като мярка високите образци на Ренесанса, Барока, Класицизма и Романтизма. Избор, който се основава на дългата културна традиция, на категории като красота, хармония, естетика, майсторство, изпълнени с емоционална и духовна приповдигнатост. Завръщането към предмодерност и доказването на артистична позиция, която се доверява на високите уроци на големите майстори, изкуството на Минчева стои като красива утопия за спасяването на нещо, което сме изгубили, като неромантична носталгия по качество,

подложено на агресията на неромантично обкръжение,

с енергиите на екзистенциално и социално-политическо напрежение, разголени страсти, страхове на подменени стойности и илюзорно щастие.

Артистичният възглед на Десислава Минчева застава срещу деконструкцията и загубата на висок онтологичен порядък. Тя вярва и настоява за изкуство, което съхранява основните човешки и духовни ценности, което одухотворява и култивира, което е красиво и хармонично, изкуство, което защитава като своя основна същност високото художествено майсторство и професионална етика. Така естетическите пристрастия на Десислава Минчева се превръщат в концептуална теза, в устойчив възглед, който тематизира сам себе си и се възпроизвежда в респектиращи обем и качество. Като художник тя е завършен професионалист, който познава високите уроци на пластическата лексика, на рисунката и цвета, на тоналната морфология на картинното пространство. Рисува композиции, портрети, пейзажи, в които сюжетната определеност е само предпоставка и отправна точка към постигане на художествения идеал. Минчева създаде десетки портрети със завидно майсторство, с остро изразени физически и психологически характеристики.


+++


Изложбата на Десислава Минчева, както и издаването на каталог с нейните творби, създадени през периода 2016 – 2022, са любезно подкрепени от Фонд „Култура“ на Община Варна.


+++


Адрес

Арт Галерия Le Papillon
ул. Драгоман 12, Варна

Точната локация на галерията можете да видите

тук


+++


За изложбата на Десислава Минчева в галерия „Нирвана“, София, през май 2022 можете да прочетете в е-бюлетин 

тук