- | Извън СБХ
Галерия (2)

Скулптура и рисунки

откриване: 18 юни, вторник, 18:00 часа


Изложбата на Иван Русев в галерия „Арте“ е част от събитията по повод 70-ата годишнина на автора. На 4 юли в СБХ ще се открие голяма колективна изложба „Самоопределения на скулптурата“ във връзка с юбилея. Чест и радост е да представим един от най-оригиналните и разпознаваеми скулптори на нашето време. Камерната експозиция в „Арте“ включва 11 бели каменни пластики, около 20 рисунки в залата на галерията и няколко по-големи скулптури в откритото пространство. Обединяващи са белитят цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора. Тази изложба е малка част от големия артистичен път на Иван Русев, преминал през множество участия в художествения живот у нас и в чужбина, много награди, мащабни проекти („Арт център Илинденци“), живот, отдаден на камъка – отговорно и смислено.


+++

Станислав Памукчиев:

Иван Русев е от яркото поколение, което навлезе в началото на 80-те години, във време на стремително разширяващи се формални и съдържателни граници. Неговите пластически открития се вписват и до голяма степен изразяват колективната енергия на разкрепостяване, на търсене на нови пътища, на постигане на високия резултат на една втора вълна неомодерност. Творческата виталност на Иван Русев, заедно с откритията на скулптори, като Емил Попов, Ангел Станев, Константин Денев, Стефан Лютаков, Зиятин Нуриев, белязаха новата българска скулптура.

Концептуализираният пластицизъм на Иван Русев

разкри структурната, естетическата и символната дълбочина

на пластическия материал. Камъкът освободи своя енергиен заряд, пластическа сила и психологически актив на въздействие. Иван дълбае, копае, открива проходи в камъка, чува неговите звуци, вижда светлината в него. Иван уверено навлиза в камъка, подчинява го и му се подчинява, вчувства се в енигматичността на неговата тайна. В множеството ритмично повтарящи се отвори, процепи, ниши, свещеното и ритуалното изплуват и разбуждат културна и родова памет, раздвижват устойчиви базисни архетипни конструкти в нашето съзнание и колективно подсъзнание.

Програмната ориентация на тази скулптура търси следите на Дългото време, на Голямото митологично време–безвремие. Търси следите, по които е минало човечеството, оставяйки духовен белег върху тялото на материята. Скулптурната археология на Иван Русев открива и пази историческа, културна и духовна памет, памет за изначалното.

Скулптурата на Иван Русев респектира с размаха на творческа решимост и свобода. Но това не е просто тонове преодолян камък, а мащаба на разгърнат творчески обем, на концентрация в извличане на онази невидима психическа и духовна енергия, която придава на мъртвата материя естетическа и духовна сила.

Станислав Памукчиев, 6 декември 2019

По информация от галерия „Арте“


+++

За автора

Иван Русев е роден през 1954 в София. През 1979 завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура“. Основният материал на неговите творби е камък, понякога в комбинация с пясък, пръст и други материали. Има творби и от метал. Реализирал е множество скулптурни произведения, измерващи се в стотици тонове камък. Започва скулптурната си дейност със съществуваща и досега изложба с мраморни фигури в Южния парк в София, където могат да се видят творбите „Боговете на медицината“, „Пастирът“ и „Конникът“, както и от по-новия му период – скулптурната каменно-бронзова композиция „Махатма Ганди с козичка“ от 2018. Един от най-атрактивните му проекти, разположен на площ около 5 дка, е реализацията на скулптурния обект „Мраморен град на изкуствата“ в село Илинденци, община Струмяни, започнат през 2005, развиващ се и досега.
Носител на Националната награда за скулптура на името на академик Иван Лазаров (2021), „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство (2024). От 1979 досега участва в реализации на индивидуални и колективни проекти в България, Австрия, Белгия, Германия, Испания, Южна Корея, Мексико, Индия, Япония и Франция. Негови забележителни творби са скулптурната композиция от пет колони пред Министерството на външните работи, шестнайсетте колони в парк „Оборище“, „Кръстът“ в местността Рупите и др.

+++

За изложбата „Самоопределения на скулптурата. Иван Русев на 70“, която се открива на 4 юли в зала 1А в СБХШипка 6, можете да прочетете

тук

 

+++

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

+++

Адрес
галерия „Арте“, София
ул. „Бузлуджа“ 31
Точната локация можете да видите

тук