- | София прес
Галерия (4)

Графика и рисунка

вернисаж: 27 март, понеделник, 17:00 – 20:00 часа

Да рисуваш от натура не означава да копираш обекта, а да реализираш неговите усещания.
Пол Сезан

+++


Иван Нинов представя в галерия-книжарница „София прес“  изложба, озаглавена простичко „Графика и рисунка“.

Неговата връзката с предметите, които настойчиво „портретува“, започва още от ученическите години в художествената гимназия в София (края на 1960-те) и продължава и досега. Там някъде се заразява с трудните и основополагащи уроци на Пол Сезан и Джорджо Моранди в

подреждането и „реализиране на усещането на вещите“,

само обаче чрез средствата на графиката и рисунката. И всеки път изненадва, въпреки че не променя генерално нито моделите, нито медията, нито възгледа си.

Къде се крие уловката в работата на автора – може би в лекотата на правенето, но и в дълбокото разбиране. Разсъждения за този понякога погрешно тълкуван смисъл на употребения предмет – усещането за историята му, за ръцете, които са го държали, за сантимента – при Иван Нинов достигат до усъвършенстване на вътрешната му идентичност. Творбите му подчиняват героите-предмети на други закони – архитектурни, музикални, скулптурни, и започват да изглеждат като сравнително пестеливи минитеатрални сцени. Съчетаването на ясните и изчистени линии с майсторския начин на осветяване ги прави мощни и същевременно тихи.

Иван Нинов съзнателно и дълго се занимава с традиционни за художника натюрморти, създадени от вещи в ателието, и извлича поетиката на материалните неща, като успява да обоснове наново тяхната красота, към която, надявам се, не сме имунизирани.

Олимпия Даниел


+++


Аксиния Джурова за Иван Нинов:

Той е част от поколението, което преобърна процесите в изкуството, разшири параметрите му стилово и тематично. Графичното изкуство вече беше получило популярност у нас и в чужбина. Иван се появи, когато такива имена като Любен Диманов, Христо Нейков, Петър Чуклев, Тодор Панайотов, Симеон Венов, Борислав Стоев бяха вече изявени. Това беше времето, когато асоциативно-метафоричният изказ се наложи много силно и даде възможност за разкрепостяване на начина, по който се третираха тематичните изложби. Изведнъж се появи Иван с едни огромни, драматични, силни като форма графики. Те бяха извън патетиката и показваха живота такъв, какъвто е. Портретът му „Глава на жена” от 1971 е носител на Първа награда... Светлин Русев му помогна, като го насърчи с думите: „Ти нямаш нужда да завършваш Художествената академия. Ти си роден график”.

Иван Нинов / от изложбата


Иван Нинов си остана самотник в нашето изкуство, който не се повлия от нищо. Той извоюва свободата, на която винаги е държал – с отказ от всякаква материална облага. Нямаме друг такъв виртуоз на сухата игла и офорта...”.


+++


Портфолио на Иван Нинов можете да разгледате

тук


+++

За изложбата „Почти акварелно“ на Иван Нинов можете да прочетете в е-бюлетин

тук