- | Извън СБХ
Галерия (5)

живопис

галерия a]cube contemporary, София

Изящен живописец и изключителен колорист, Васил Василев – Васо представя проект от седем творби, рисувани през последните няколко месеца. В „Диалози с времето“, „Отражение“, „Прегърнато мълчание“, „Среща с Рама“, „Интроспекция“, „Чакащо време“ и „Отвъд любовта“ виждаме продължение на пътя му в абстрактната живопис. 

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации / 2022“.


Прес информация: a]cube contemporary+++

Васил Василев – Васо за изложбата:

Интроспекция е съзерцаване на собственото Аз, това е наблюдение на неща вътре в самия себе си, вид рефлексия на чувства и емоции... които съвсем предвидимо доведоха и до тази изложба. Новите ми творби са с мой нов прочит за живописта като материя, като експеримент и съзнателно търсене на духовната невидима субстанция между тленното и нетленното...


+++

За автора

Васил Василев е роден през1964. През 1994 завършва Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“ при проф. Александър Терзиев и доц. Иван Узунов. В периода 2016 – 2018 живее, работи и специализира в Есен, Германия. Живее и работи в София. Това е 17-ата му самостоятелна изложба, след представяния във Велико Търново, Ямбол, София, Есен. От 1993 има многобройни участия в групови изложби в София, в това число и в СБХ, в други български градове, в Одрин и Мюнхен.


+++

Дочка Кисьова за Васил Василев – Васо

...Абстракционизмът го подтиква да импровизира, а импровизацията за него е възможност да открие емоциите си, да е по-непосредствен и искрен.

С дистанциране от фигуративния подход

към реалността и отказа си да изобразява предмети и събития той цели да постигне хармония, сплав от цветове и геометрични форми, които пораждат различни асоциации и чувства.


Васил Василев – Васо / Среща с Рама

 


Творбите си авторът създава на основата на вдъхновение от външни възприятия и състояния на духа. Музиката, разходките сред природата са импулс за фантазията му.

Цветът е пастелен, формата и линията са сложни, динамични и изразителни, текстурата е интересна, хармонира с колорита и заедно с релефа са засилени и са новост за изкуството му след 2013. Композицията е умело балансирана и експресивна като характер, а светлината е търсен елемент и е присъща на всичките му творби.“

 

Васил Василев – Васо / Чакащо време+++

 Повече за художника можете да научите тук: 

+++

Адрес

галерия a]cube contemporary
ул. „Любен Каравелов“ 9
София

Точната локация на галерията можете да видите

тук