Галерия (74)

Скулптура

откриване: 2 октомври 2023, понеделник, 18:00 часа

През 2019 зала „Райко Алексиев“ бе изпълнена с едно цялостно произведение на Павел Койчев подобно на предходните му изложби „Нещо лично“ (2013) и „О, щастливи дни… ооо“ (2016) в същата галерия.

И сега, както тогава, очакваме новите  произведения на скулптора с любопитство и нетърпение – много малко знаем предварително за това, което предстои да видим. Павел Койчев работи в ателието си, успяваме само „да надникнем“ през открехнатата врата в пространството.

В изложбата „Homo sapiens – възпоменания“

авторът разказва в 30 фигури историята на човека.

Той избира седем подтеми – огънят, ловът, земеделието, създаването, масата, фър-люш, изпращането. Формиращи човека в неговото еволюционно и социално развитие, тези жизненоважни открития и дейности са съпътствани от паузи за радост и общуване. За да стигнем до края, до изпращането на човека. Буквално и метафорично.

И този път Павел Койчев провокира размисли за пътя на човека и човечеството, за трудностите на израстването, за отговорността към поколенията, които отново и отново ще търсят огъня, ще ловуват и ще обработват земята, за да си доставят храна, ще създават свой свят, ще празнуват, но в нов кръг от спиралата на живота.


+++За автора

 

Павел Койчев е роден през 1939 в София. След Художествената гимназия в София завършва Художествената академия, специалност „Скулптура“. От 1971 работи на свободна практика. Първата му самостоятелна изложба е през 1982 в София. Включва се във всички по-важни национални изложби, участва и в изложби в чужбина. През 1984 получава Националната награда за скулптура на името на Иван Лазаров. През 1987 получава награда на името на Марко Марков. През 1999 взима участие в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. През 2002 и 2012 представя България на Международното биенале във Венеция заедно с други български художници. През 2019 за изложбата си „В градината на тревата“ в зала „Райко Алексиев“ на СБХ получава Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в раздел „Визуално-пластични изкуства“. 

В градска среда в София са представени три негови произведения: пред сградата на Дом на културата „Красно село“, пред Американското посолство и в езерото в Южния парк, където през 2022 е ситуирана скулптурната група „Водна паша“. Негови произведения са притежание на Националната галерия, на Софийската градска галерия, на музейни галерии в страната и частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.


+++

Повече за изложбата „В градината на тревата“ можете да прочетете в е-бюлетин

тук