- | Извън СБХ
Галерия (13)

самостоятелна изложба живопис

галерия „Тереза Зиковска“, Варна

Николай Янакиев по право се числи към най-известните и най-утвърдените съвременни български художници. Носител е на многобройни награди, успешно участва и продава свои платна на значими международни форуми, в това число и на аукцион на търговската къща „Кристис“. Известна негова картина от цикъла „Момиче пред огледало“ фигурира като възпоменателна марка в чест на автора в Who’s Who in International Art в Лозана. Николай Янакиев се изявява в областта на портрета, на интериора, на голото тяло и на абстрактната живопис.

За Янакиев живописната творба е

своеобразен „жив“ организъм с всичките си индивидуални особености,

но заедно с това и с устойчивите си белези, които го правят мигновено разпознаваем и го идентифицират в склада на културната памет. Благодарение на експресивната сила на „сугестивния цвят“ (Ван Гог) и на ярките следи от работата си с четката, авторът често ни прави съпричастни на самия процес на създаване на произведението. Метаморфозите на цветове, линии, форми и живописни текстури, създават у зрителя впечатление за пластически форми, които „пулсират“ между усещането за „тримерност“ и двумерната плоскост на платното. Не винаги сме в състояние да диференцираме ясно фигурата от фона. Багрената феерия радва окото и носи естетически емоции.

Познаваме художника най-вече като експресивен живописец, като автор на сложни и богати на степенувания на тонове и на живописни нюанси, като майстор на оригиналните цветосъчетания, като художник с ярка собствена стилистика.

 

Чавдар Попов


+++


Точната локация на галерия „Тереза Зиковска“ можете да видите

+++


Повече за художника можете да разберете тук: