Галерия (14)

Изложбен цикъл

вернисаж: 30 март, четвъртък, 17:00 – 20:00 часа
Изложбата ще бъде отворена до 17 април включително без почивен ден!
Финисаж: 17 април, 18:30 – 20:00 часа

+++


Юлиян Табаков / GENESIS ден 7. 2023, 300 х 350 см, клон и плод от райска ябълка, желязо, дърво


Мария Василева за изложбата

Изсъхналото дърво е родило ябълка. Невъзможността е превърната в избор. Това е капка цвят и най-оптимистичният образ в мрачната вселена на Юлиян Табаков. В нея желанията надскачат даденостите на битието, оглозгват го до кокал и го захвърлят мършаво и празно. Лишаването от земната опора изпразва и нас самите от съдържание. Собствената незадоволеност и безсилие избухват в нараняване на близкия свят – немощна компенсация на личната празнота. Страхът се изражда в агресия, а унищожението върви в двете посоки. Как да сътворим живот, когато не харесваме самите себе си?


+++Юлиян Табаков / ЧЕРТИ. 2022, 110 х 80 см, кожа от леопард, текстилна детска играчка шперплат


+++

За изложбения цикъл

Художникът Юлиян Табаков създава Genesis със свои творби от последните 7 години, които представя във флуидна комбинация спрямо различни изложбени пространства в Русе, Пловдив и Варна. В София изложбата ще бъда с нови, непоказвани до този момент работи. +++

За проекта Genesis:

„GENESIS“ е последната част от мегапроект, но и заглавие на едноименен триптих, заедно с „Мигновения“ (2015) и „Портрет на умиращ титан“ (2021). Проектите са изградени от художествени серии, част от които са и „ВАКУУМ“ и „ОБЕКТИ“ (2022). „GENESIS” ще включва творби от всички проекти в различни комбинации, разработени за всяко пространство. В София ще бъдат показани изцяло нови работи, сред които пространствената инсталация „Хоризонт“. Това е първият изложбен цикъл със собствен формат, който ще се преподрежда смислово спрямо мястото, на което се случва – четири галерии в четири български града.


+++

Русе, София, Варна, Пловдив


Цикълът Genesis започва от Русе, на 1 март 2023, в Художествената галерия, където ще бъдат показани произведения от изложбите „Портрет на умиращ титан“, самостоятелни триизмерни обекти и късометражният филм „Вакуум“ по композицията Ad Infinitum на Емил Табаков. 

В София, в зала „Райко Алексиев“ ще бъдат изложени

новите творби от Genesis и пространствената инсталация „Хоризонт“. 

В Пловдив Genesis ще бъде представена в изложбената зала „2019“ между 5 юли и 2 август 2023 с творби от „Портрет на умиращ титан“, „Вакуум“, самостоятелни триизмерни обекти и част от произведенията, създадени специално за цикъла. В подобна комбинация GENESIS ще гостува на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна от август до септември.


+++


Изложбеният цикъл Genesis и отделните негови серии се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична програма „Култура“, Национален фонд „Култура“ и Кояна Тренчева и в партньорство със Съюза на българските художници, Художествена галерия – Русе, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна, Столичен куклен театър, фондация „Фотофабрика“, фондация „Проект Бузлуджа“, 62., международен фестивал „Мартенски музикални дни“, format.bg, 8PM, STREAMER.BG.


+++


За автора

Юлиян Табаков е визуален артист. Образованието му включва сценография в Националната художествена академия, София, изящни изкуства в ENS des Beaux-Arts, Париж, и Central Saint Martins College of Art and Design, Лондон. След 2002 се установява в Швеция и България, където осъществява сценографски и костюмографски проекти за над 60 театрални и оперни постановки, игрални и документални филми. Илюстрира детски книги и стихосбирки, режисира художествено-документални филми. Има самостоятелни изложби и участия в колективни представяния в България, Швеция, Чехия, САЩ. Някои от най-популярните му проекти са „Три сестри“ – авторски спектакъл по А. П. Чехов, пространствените инсталации „Мигновения“ и „Портрет на умиращ титан“ – серии фотографии и триизмерни обекти, документалният филм „Цветанка“. Сред наградите му е призът „Стивън Доханос“, за рисунка „За по-зелена планета“ Society of Illustration NYC и награда „Аскеер“ за костюмография на спектакъла „Идиот 2012“ по Достоевски. Отличен e със „Златен век“ за принос в развитието на българската култура.


+++


За изложбата на Юлиян Табаков „Портрет на умиращ титан“ можете да прочетете в е-бюлетин

+++
Видео от изложбата „Портрет на умиращ титан“ можете да гледате