- | Извън СБХ
Галерия (5)

Изложба живопис

откриване: 21 март 2023, 20:00 часа
Български културен институт, Берлин

Куратор: Олимпия Даниел

С настоящата изложба БКИ – Берлин, НУИИ „Илия Петров“ и галерия „Дебют“ започват програма по представяне на преподавателите на училището чрез самостоятелни изяви. 


+++

Цветомила Христова представя творби, създадени в периода 2020 – 2023. Тя подготвя изложбата специално за Българския културен институт в Берлин, като дава възможност на зрителя да избяга от настоящето, да удължи или капсулира времето, за да остане сам с мислите си, с индивидуалните си преживявания.

Цветомила Христова  / Плуване басейнАвторката успява да разлисти личните си размисли и да се опита да сподели това, което само изкуството умее – превключване от реалност в нереалност, провокиране и създаване на

сетивни връзки между разпознаваеми места и нереални, въображаеми топоси.

„Дневници на безвремието“ се превръща в изложба книга, непреднамерено отворена на случайна страница, в която можеш да надникнеш и да се приобщиш към написаното. Както можеш и да разбереш някои от пасажите интуитивно, тъй като са твърде лични.


Олимпия Даниел


+++

За автора

Цветомила Христова е родена през 1975 във Враца. Завършва Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров“ в София (от 2007 е учител в същото училище). През 2001 се дипломира като магистър в специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. От 1996 до 2015 е представяла картините си в 12 самостоятелни изложби. Има многобройни участия в групови изложби в България и в няколко международни проекта, като последната й изява е в изложбата на секция „Живопис“ „Биографично: места на преживяното. Сенки от миналото, сенки от бъдещето“, СБХ – Шипка 6, 2022.
Член е на СБХ, секция „Живопис“ от 2010. Нейни произведения се намират в частни колекции в България и по света.


+++


За изложбата „Мигове на преживяното“ на Цветомила Христова вижте публикацията в е-бюлетин

тук


+++


Адрес

Български културен институт
Leipziger Str. 114 – 115, 10117 Berlin
Вход: свободен

Страницата на БКИ можете да видите тук