- | Извън СБХ
Галерия (12)

Куратор Маркус Граф

Галерия Collect, Истанбул, 17.05 – 27.06.2022

Участници:

CHECK IN 1 / Георги Георгиев – Jorrras | 17.05 – 26.05
CHECK IN 2 / Севда Семер | 28.05 – 06.06
CHECK IN 3 / Мартиан Табаков | 08.06 – 16.06
CHECK IN 4 / Калина Димитрова | 18.06 – 27.06


+++


За проекта CHECK IN

Галерия Collect отваря врати с изложбата Check-In като кураторски експеримент, който надхвърля формата и концепцията на традиционна художествена изложба, реагирайки силно на непрекъснатата промяна на Истанбул.

В главната зала на галерията всеки един художник ще има възможността да се представи индивидуално със самостоятелна изложба в рамките на една седмица. През това време останалите участници в проекта Check-In ще бъдат представени с кратък преглед, докато чакат реда си да изпълнят предстоящите си индивидуални шоута. Освен това след като първата изложба (например на Jorrras) приключи, Калина Димитрова завзема пространството на галерията, а творбите на Jorrras ще останат изложени в раздел Check-Out на изложбата. Този пространствен преход продължава така до края на цялото шоу. Силен поток от художници и произведения на изкуството характеризират Check-In, като тяхно минало, настояще и бъдеще, смесвайки се чрез сливането на различни вернисажи и финисажи.

Изложбата Check-In не само запознава галерия Collect с местната художествена сцена, представяйки своите артисти, но също така отразява градския характер на Истанбул, адаптирайки се към динамичната културна тъкан на града.


+++

CHECK IN 4
Калина Димитрова

Check-In (4) представя много творби от поредицата Биофилия, в която Димитрова поставя под въпрос развитието на човешката цивилизация в лицето на поразителната сила на природата. Тези картини внушаващо разкриват крехката връзка между природата и човека.
В прозореца на галерия Collect неонова творба ще очертава хоризонта. Осветявайки част от галерията, произведението ще хвърля и ярка жълта светлина върху улицата отвън, като предупредителен знак за изменението на климата.

Калина Димитрова / поглед в изложбата в галерия Collect, ИстанбулВажна роля в творчеството на Калина Димитрова играят концепциите за промяна и трансформиране. Инсталацията й в галерия Collect се състои в изобразяването на бутилки от вода, или сокове и бирени кенчета, направени от гипс. Тя се занимава с продукти от ежедневието на съвременната цивилизация, а образите придобиват нов смисъл чрез отчуждението на цвета и материала. Подобно на призраци от близкото минало, боклукът от нашия начин на живот ни преследва, където и да отидем, само за да ни напомня за всички бедствия, които постоянно причиняваме.
В края на изложбата е поставена фотосесия на намерени изображения, озаглавена „След полета“, в която се представят портрети на Юрий Гагарин, Никол Скот, Джон Глен, Валентина Терешкова, Георги Иванов и Клод Ениор. Освен тези астронавти, които са били на истински космически мисии, поредицата съдържа и екранни снимки на астронавти от някои емблематични научно-фантастични филми като Седморката на Блейк, Междузвездни войни, 2001: Космическа одисея или Соларис. По този начин, поредицата на Калина Димитрова слива фикцията с реалността, за да обвърже представите, които имаме за Вселената с нейната априорна реалност.


+++


За авторката

Калина Димитрова е родена през 1975 в Габрово. След като завършва в катедра „Стенопис“ на НХА в София, тя се установява в българската столица. Творчеството на художничката обединява фотография, скулптура, обекти и инсталации. Димитрова често визуализира екзистенциалните въпроси на човешката цивилизация чрез реалистично изобразяване на предмети от ежедневието ни. Докато в някои поредици тя разглежда предметите критично от алтернативни гледни точки, в други тя създава обекти, в които се намира остатъка от човешките отношения в бъдещето или далечното ни минало.


+++


Вижте и другите изложби от проекта CHECK IN в галерия Collect в Истанбул тук:


++++++


+++

Адрес

Hacımimi, Karabaş Cd. No:2/3
34425 Beyoğlu/İstanbul
Турция


Точната локация на галерия Collect в Истанбул можете да видите

тук