- | Извън СБХ
Галерия (5)

Куратор Маркус Граф

Галерия Collect, Истанбул, 17.05 – 27.06.2022

Участници:

CHECK IN 1 / Георги Георгиев – Jorrras
| 17.05 – 26.05
CHECK IN 2 / Севда Семер | 28.05 – 06.06
CHECK IN 3 / Мартиан Табаков | 08.06 – 16.06
CHECK IN 4 / Калина Димитрова | 18.06 – 27.06

+++

За проекта CHECK IN

Галерия Collect отваря врати с изложбата Check-In като кураторски експеримент, който надхвърля формата и концепцията на традиционна художествена изложба, реагирайки силно на непрекъснатата промяна на Истанбул.

В главната зала на галерията всеки един художник ще има възможността да се представи индивидуално със самостоятелна изложба в рамките на една седмица. През това време останалите участници в проекта Check-In ще бъдат представени с кратък преглед, докато чакат реда си да изпълнят предстоящите си индивидуални шоута. Освен това след като първата изложба (например на Jorrras) приключи, Калина Димитрова завзема пространството на галерията, а творбите на Jorrras ще останат изложени в раздел Check-Out на изложбата. Този пространствен преход продължава така до края на цялото шоу. Силен поток от художници и произведения на изкуството характеризират Check-In, като тяхно минало, настояще и бъдеще, смесвайки се чрез сливането на различни вернисажи и финисажи.

Изложбата Check-In не само запознава галерия Collect с местната художествена сцена, представяйки своите артисти, но също така отразява градския характер на Истанбул, адаптирайки се към динамичната културна тъкан на града.


+++


CHECK IN 3
Мартиан Табаков

Check-In (3) представя триизмерни творби от две различни поредици и групи картина на Мартиан Табаков.
Творчеството на Табаков се основава на абстрактни, фигуративни скулптури, които могат да се използват от зрителя, за да се създаде звук. Докато фигуративните произведения се отнасят до човешкото тяло, абстрактните парчета са напревени, за да станат част от представление, в което участва и публиката. Тези парчета създават привлекателна смесица от визуално и звуково изживяване.


Фигуративните скулптури се изместват между битието, формата и фигурата, като застават на прага между откъсването на дадено тяло и превръщането му в самостоятелна единица, дори и на ново същество. Мартиан Табаков успешно преплита фигурацията с абстракцията, за да създаде скулптури, които

надхвърлят традиционната ни представа за човешкото тяло,

за да разкрие алтернативни прозрения във физическото и философското му значение.
В изложбата му в галерия Collect са представени и картини. В минималистичният подход на Табаков към рисуването преобладава изобразяването на абстрактни и деформирани човешки фигури с поетичен, но и критичен поглед към човешкото тяло, който хармонично кореспондира с изложените триизмерни произведения.


+++

За автора

Мартиан Табаков е роден през 1992 в София. След като завършва специалност „Скулптура“ в НХА, остава да живее и работи в София. Творчеството му е в областта на скулптурата, звуковия обект и инсталацията.


+++


Вижте и другите изложби от проекта CHECK IN в галерия Collect в Истанбул тук:

 
++++++Адрес

Hacımimi, Karabaş Cd. No:2/3
34425 Beyoğlu/İstanbul
Турция


Точната локация на галерия Collect в Истанбул можете да видите

тук