- | Извън СБХ
Галерия (2)

В Папския латерански университет – Рим

Изложбата се открива по повод Празника на българската писменост и култура 24 май.

+++


След лична аудиенция на член на Центъра за симеотични и културни изследвания при папа Франциск, на която присъства и Негово високо преосвещенство митрополит Антоний, предстоятел на Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, бяха представени шест от томовете от библиотека „Атониада“, издадени от Центъра за семиотични и културни изследвания. На срещата е отправена Благословия от Н. Св. папа Франциск за дейността на Центъра и за бъдещите събития, представящи го на специалистите и широката общественост. Към Центъра бе отправена покана за организиране и представяне на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ на територията на Папския латерански университет в Рим за Празника на българската писменост и култура в периода 22 – 24 май 2024. Последваха редица разговори с Министерството на културата, с БКИ – Рим, с Папския латерански университет, с Посолството на Република България при Светия престол и при суверенния Малтийски орден, с БПЦО „Свети седмочисленици“ в Рим и изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим за Празника на българската писменост и култура в периода 22 – 24 май 2024. Ръководител на официалната делегация е Президентът на Република България г-н Румен Радев и изложбата ще се проведе под неговия патронаж.

Информация от Центъра за симеотични и културни изследвания

+++

За изложбата

Творбите в „Атон в рисунки и фотографии“ са плод на над 50 експедиции до Света гора в рамките на две десетилетия. Това означава многократно присъствие във всички светогорски манастири и в голяма част от скитовете и келиите на монашеската република. Това означава и усещане за Света гора, доближаване до истинската ѝ същност. Затова подбираните творби в поредицата от изложби през годините не просто показват, а изразяват: вътрешното усещане за Атон, което сетивата ни са уловили и изградили в този над едногодишен престой там,

съчетал поклонничеството с творческия и изследователския импулс.

Затова зад силуетите на светите обители, застинали на повърхността на част от рисунките и фотографиите, за нас се крият не географски, а духовни територии. Там протича ежедневието на Света гора, там протича и литургичното време – към тези два различни ритъма, а всъщност един и същ, са насочени немалка част от рисунките и фотографиите. В този смисъл изложбите винаги са разкривали и жанрови ситуации от живота на монасите в Света гора – видимо в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо зад притулените стени на келията „Достойно ест”, скита „Свети Андрей” или зад гордите осанки на манастирите „Великата Лавра“, „Ватопед“, „Пантократор”, „Симонопетра“ и „Зограф”. „Атон в рисунки и фотографии“ се опитва не просто да запознае със Света гора – Атон, а да подготви зрителя за лично духовно общуване с нейните необятни и съкровени пространства. „Атон в рисунки и фотографии“ е картография на нашите духовни пътувания през годините, към които всеки може да стане съпричастен. Атон не е в рисунките и фотографиите, но стаен зад тях, той може да бъде потърсен, открит и превърнат в част от нашето търсещо спасение „аз“.


+++

За изложбата „Атон в рисунки и фотографии“, представена в галерия „Средец“ през 2022, можете да прочетете в е-бюлетин

тук

+++

Творби на художника Андрей Янев можете да разгледате

тук