Галерия (9)

23 март – 8 април 2022
Галерия „Средец“, София

След почти десетгодишни поклоннически и изследователски пътувания до Атон през 2012 Мирослав Дачев и Андрей Янев решават да реализират поредица от съвместни изложби, посветени на Света гора. Така се ражда проектът „Атон в рисунки и фотографии“.

Началото е през септември 2012 в Бургас. Следват две изложби в София, в Тутракан, Гоце Делчев, Враца, Троянски манастир, Видин, Златоград. Всяка следваща изложба включва и непоказвани до момента фотографии и рисунки. През 2022 предстоят няколко изложби в София, Пловдив, Бургас и Гоце Делчев. Зад видимия десетгодишен юбилей на „Атон в рисунки и фотографии“ се крие още един – десет години от създаването на Центъра за семиотични и културни изследвания, на който Мирослав Дачев и Андрей Янев са съучредители. От 2012 до днес центърът осъществява всеки техен досег до Света гора.

Фотографиите и рисунките са плод на над 50 експедиции до Света гора

с различна продължителност (някои до седмица, други по-дълго), всяка година в рамките на две десетилетия. Това означава многократно присъствие във всички светогорски манастири и в голяма част от скитовете и келиите на монашеската република. Това означава и усещане за Света гора, доближаване до истинската ѝ същност. Затова творбите в изложбите през годините не просто показват, а изразяват вътрешното усещане за Атон, което сетивата на двамата автори са уловили и изградили, съчетали поклонничеството с творческия и изследователския импулс. Зад силуетите на светите обители, застинали на повърхността на част от рисунките и фотографиите, за двамата автори се крият не географски, а духовни територии. Там протича ежедневието на Света гора, там протича и литургичното време – към тези два различни ритъма, а всъщност един и същ, са насочени немалка част от рисунките и фотографиите. В този смисъл изложбите винаги са разкривали и жанрови ситуации от живота на монасите в Света гора – видимо в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо зад притулените стени на келията „Достойно ест“, скита „Свети Андрей“ или зад гордите осанки на манастирите „Великата Лавра“, „Ватопед“, „Пантократор“, „Симонопетра“ и „Зограф“.

  • Андрей Янев / Видях го в Симонопетра
  • Андрей Янев / Благославяща десница

Рисунките и фотографиите от изложбите през годините са обединени в албум, презентиран по време на юбилейната изложба в зала „Средец“ на Министерство на културата. Посланието е, че Центърът за културни и семиотични изследвания се опитва не просто да запознае със Света гора – Атон, а да подготви зрителя за лично духовно общуване с нейните необятни и съкровени пространства. Доколкото всяка поредна изложба е покана за пътуване, по време на което сетивата могат да усетят и общуват с този дух, този албум е картография на духовните пътувания на двамата автори през годините, към които всеки може да стане съпричастен. Атон не е в рисунките и фотографиите, но стаен зад тях, той може да бъде потърсен, открит и превърнат в част от нашето търсещо спасение Аз. В усилни дни като тези, в които живеем, все повече имаме нужда от това духовно себепознание и спасение.


+++

За авторите

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.


+++

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада“, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Смислови групи: