Информация

И

Национална изложба на българския комикс се провежда за трети път в залите на Шипка 6 през 2022. Представени са постиженията на комикс художниците в период от пет години и са раздадени три награди за постижения в реализацията и популяризирането на нови български комикси. 

Победители

Наградата на СБХ беше присъдена на Анна Цочева за дейността ѝ за популяризиране на комикса в основаната от нея Манга академия и за авторския ѝ комикс „Орелът, врабецът и капчукът“ (изд. Точица, 2018) по сценарий на Зорница Христова. Наградата е с паричен еквивалент от 1000 лв.

+++

Наградата на АДКОМ получи Константин Витков – Титис за комиксите от поредицата Jack Eridon (изд. Artline, 2018–2020). Наградата е таблет за рисуване, осигурен от спонсора.

+++

Наградата на магазини „Импресия“ получи Веселин Праматаров за графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ (изд. Кибеа, 2021) първата българска политическа графична новела, посветена на събитията в Чехословакия през 1968 година. Наградата е комплект професионална серия материали за рисуване, осигурени от спонсора.

image

СБХ, Шипка 6

Легендарната сграда на улица „Шипка“ 6 в София е домът на СБХ от 1972 до днес. Тук се намират администрацията и основните ни изложбени зали на 1 и 2 етаж. Можете да разгледате пространствата подробно в снимки и планове.