Нина Мирчева
Галерия (4)

21 октомври 2021 – 20 януари 2022
ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ Кюстендил

Едно от интересните и важни културни събития за 2021 година беше ретроспективната изложба „Завръщане“, открита по случай 100-годишнината от рождението на Никола Мирчев и продължила от 13 октомври 2021 до 20 януари 2022. Честването бе организирано от наследниците на художника и екипа на кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Ето какво споделя изкуствоведът Нина Мирчева, дъщеря на именития творец, за представянето и особеностите на тази експозиция.

Изминаха 100 години от рождението на художника Никола Мирчев (1921 – 2021).
А той си отиде в твърде ранна творческа възраст – нямаше 52 години. Можем да назовем настоящата изложба ретроспективна, за нас, неговите деца, тя е

по-скоро едно завръщане.

Така я и нарекохме – като мото. Защо завръщане? Защото творчеството му бе затворено през годините сякаш в една рамка и в една тема. Докато всъщност Никола Мирчев бе от тази рядка категория художници, които могат всичко – в изящните и в приложните жанрове. Разбира се, живописта на първо място, в която той властваше със замаха на забележителна живописна култура във владеенето на формата, композицията и цвета. Но и рисунката, особено рисунката, където той владееше всичко – чисто, спонтанно, искрено, изящно и майсторски.

Никола Мирчев / от изложбата


Неслучайно той работеше без умора и вдъхновено в областта на илюстрацията (особено на детските книги), карикатурата и политическата рисунка, плаката и пространственото оформление. В живописта обичаше голямоформатните многофигурни композиции и множеството подготвителни етюди към тях, вълнуваше го портретът и всяка вдъхновена индивидуалност, пейзажите, макар и малко на брой, въздействаха като слънчева полихронна музика, докато мъртвата природа в натюрмортите не го докосваше. Но откровената еротика в серията цветни етюди? Да, защо не! Нека не звучи като предизвикателство към пуританите, а по-скоро като израз на широтата на естетическите и нравствените възгледи на един талантлив и търсещ художник!

Преди 10 години Светлин Русев бе казал: „Един малко познат Никола Мирчев възкръсна пред съвременната публика“. Колко актуално звучи това и днес.

Никола Мирчев е роден в един изумителен български град – Кюстендил, на 13 ноември 1921. През 1940 година учи живопис в Художествената академия в София при проф. Борис Митов. Поради липса на средства прекъсва образованието си и става начален учител в с. Меше махле (Дъбрава) в Добруджа. През есента на 1941 година се връща в Академията, но поради провал в нелегалната ремсова организация в Кюстендил е арестуван и осъден на 10 години строг тъмничен затвор. Освободен е на 8 септември 1944 година от затвора в Кюстендил.

Завършва живопис при проф. Илия Петров в Художествената академия в София през 1948 година. Живее в апартамента на проф. Кирил Цонев, който е негов приятел и учител. През 1946 година става

един от основателите на в. „Стършел“.

На три пъти е председател на Съюза на българските художници – от 1953 до 1955, от 1963 до 1965 и от 1970 до 1973.

През декември 1971 по повод неговата 50-годишнина е организирана първата му ретроспективна изложба в Кюстендил. Изпратен е на лечение в Париж, където умира на 27 февруари 1973 година. През март 2002 е втората му изложба в Кюстендил, в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. През януари 2011 в галерия-книжарница „София прес“ се състоя изложбата „От будоара до мавзолея“ по повод 90 години от рождението му.


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 05 / 2021, 18 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук

Смислови групи: