Стефан Кулев / от изложбата

20 март – 5 април 2019
галерия „Средец“, София

През март в зала „Средец“ на Министерството на културата бе представена изложба от живописни творби на Стефан Кулев, а през юли той ще гостува в изложбената зала „Георги Велчев“ във Варна.

Стефан Кулев е художник, който живее и работи във Варна, и отдавна се откроява с великолепната си, чиста и изящна живопис. Тя е в стиловите традиции на модерната абстракция, която великият Василий Кандински открива в мюнхенското си ателие през 1908 – 1910 г. и отваря пътя на този тип визуално изразяване през целия XX век и до днес. Ако се позова на категориите на Хайнрих Вьолфлин, ще кажа, че Стефан Кулев работи изцяло в сферата на „живописното“ и е игнорирал и най-малките белези на „линеарност“, независимо че е завършил графика във Великотърновския университет. Той изгражда картинното си пространство чрез цвета, чрез живописните мазки и жестове, които постигат впечатляваща хроматична тъкан на платната. В този процес той използва дори пособия за графика като ракела и с тях обработва, изтрива, претърква и смесва живописната маса по свой оригинален маниер, за да получи богати тонални ефекти и изразителна пластична повърхност. По този начин той засилва въздействието на чистия живописен език като самостоятелен феномен, който не разказва за нещо друго, а преди всичко представя себе си като структура, като автономен израз и артистичен ритуал.

Така Стефан Кулев създава изключително

изящна, фино и прецизно моделирана живопис.

Едрите гладки зони преминават в пастьозни части със сетивни релефни акценти. Изображението някъде е аморфно, а другаде е ясно конструирано чрез хоризонтални или вертикални разграничения, или силни цветови контрасти. Живописната повърхност предлага естетско наслаждение на всеки сантиметър, на всяка мазка, на всеки колоритен нюанс или преход.

Стефан Кулев обожава морето. Той живее до него и с него. Като запален гмуркач познава тишината и тайнството на подводния свят. Със сигурност добре знае как застаналият на брега човек има силно усещане за свобода, защото няма препятствия пред възприемането на природата. Пространството е безкрайно отворено нагоре, навътре, настрани, а и надолу. Нищо не се изпречва пред сетивата, нищо не ги спира. Подобно усещане, подобно свободно чувство е въплътено в картините му чрез абстрактната форма. Но заедно с него в тях се открива и привлекателна светлина, която в повечето от платната му струи от цялата повърхност. Тя е разтворена в нежните сиви, сини и бежови хармонии, които светят с някакво меко, седефено благородство. Тя разтопява деликатните и незабележими движения на цветните петна и повърхности в обща, сияйна и медитативна среда.

Стефан Кулев е безупречен колорист. Напоследък в картините му се появяват и по-плътни, тъмни зони, които внасят контраст и повече драматичност на състоянието. Не липсват и по-интензивни цветни петна, които озвучават и раздвижват хроматичната композиция.
Стефан Кулев е много чист човек и поетичен живописец, който се е отдал на естетическото съзерцание, при което се любува преди всичко на визуалната и сетивната красота на своя образен свят. Прави го сериозно, професионално и с мяра, без да изпада в сладникава и лековата игра. Той не се включва в съвременния неоконцептуален маниеризъм, в който доминира инфантилността, перверзността и френетичността на художественото изразяване. Той предпочита стиловата сфера на модерната абстрактна живопис, която се обръща не към интелектуалното и умозрителното, а към изтънчения живот на емоциите, към светлите полета на духовната радост, която в Шилеровия контекст е смисълът и мисията на изкуството.
 

Смислови групи: