Галерия (9)

галерия „Brave creation“, София

„Мамо, в тези рисунки последните, които ми изпращаш, има много душица. Продължавай! Това беше идеята!“ Така ми написа моето момче, а после и новината, че ще се видим съвсем скоро в София.

Изложбата („Обич“, дигитални картини, Brave creation, София – бел. ред.) е вдъхновена от няколко ключови състояния, знаци по пътя и решението да я посветя на обичта и добротата на моите скъпоценни хора и животинки, които не ме оставиха да посърна в странното ми отшелничество. Решението да се забия на село, когато синът ми замина да следва мечтите си, беше крайно и много болезнено, заедно с културния шок, който още не мога да преглътна, но моето момче ми създаде едни високотехнологични мостове до Япония и София, привърза ме с невидими нишки към света и към мен самата и така започна тази странна приказка. На изложбата представям съвсем нови работи, които рисувам отскоро с вълшебния таблет, който моето дете ми изпрати с идеята да провокира и освободи мисълта ми. Което се и случи.

Попаднах в необятна вселена, в която ловя стари и нови сънища,

и ми е безкрайно интересно, откривайки още един начин да разказвам истории. И излетях. Отърсих се от страховете и от сковаността си, от потискащото чувство, че онази магия, изкуството, си е тръгнала завинаги от мен и нямам какво повече да кажа. Може би най-страшното за един художник е да открие, че вече няма въображение. Очевидно вдъхновението ми се завърна с новината, че ще прегърна моето момче за първи път след две години и половина, което провокира идеята за изложба. Благодаря на моите скъпи приятели и родителите ми, които много сърцато се втурнаха да ми помогнат всичко това да се случи! На моя син за неговата рядка доброта! Сърдечно благодаря на Brave creation и на моите приятели от група „Синия заек“!

Валентина Григорова 

+++

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“.

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 02/ 2023, с. 54
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: