Галерия (3)

от първо лице

Колко истинско може да бъде едно арт приключение и колко важно е да бъдем последователни в своята работа, в своя вътрешен свят и как нашият свят може да бъде част от световния?

Преди три години започнах своя проект „Доктори без маски“, една отколешна моя мечта да опитам чрез изкуство да направя възможно възвръщането на уважението към лекарите, а и да възпея техния труд, да започна да създавам тяхното лице без никакво притворство или „специален грим“, да покажа колко (не)обикновени хора са и колко изключителна е тяхната професия. Тогава не знаех, че от онлайн изложба на портрети с кратки разкази за лекарите, които познавам, ще се превърне в необикновена платформа, която ми даде самочувствието да се нарека мотиватор на първа линия. Моите близки доктори бяха първите в моята листа, след това дойдоха лечители и артисти, лекари с изключителни заслуги и по-малко известни. За мен да успея да дам гласност на една такава идея, която започна сред приятели и стигна до Европа, а есента на 2023 ще бъде представена и в САЩ, е голяма, да не кажа гигантска крачка.

Как се случи това да задам тази нетрадиционна тема и да я пренеса в чужбина? Аз съм от лекарско семейство. За мен това е ежедневен пример, и то започнал в изключително екстремни години, но пък преминали с изключително достойнство и гордост от труда на всички тези доктори, които са били около нас. Медицината е възпитание, което според мен има съвсем друга цел и посока. Независимо че не съм лекар, аз имам различно отношение към хората. Начинът, по който съм възпитана е винаги отправен към другите, към цялото. Моята работа с учениците и последователите ми е част от това цяло. В своите акции и събития аз давам възможност на аудиторията да участва, да види себе си през изкуството и да се огледа в буквалния и преносен смисъл. Показвайки своите експерименти в изкуството, винаги има и нещо, с което да провокирам хората, в добрия смисъл на думата.

Проектът ми „(No)Ordinary People / (Не)Обикновени хора“ обиколи най-важните столици на изкуството: в Рим – изложба, посветена на 500-годишнина на Рафаело, а после Tour Biennale d’Europa – Париж, Барселона, Лондон и Венеция. 2023 година започна с Брюксел и ще продължи есента с турне във Вашингтон, Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Изключителните места, на които имах възможност да изложа своите работи – Carrousel du Louvre в Париж, MEAM (Museo europeo de arte moderno) в Барселона, в галерия Espacio Gallery в артистичното сърце на Лондон, в престижната кокетна галерия в Брюксел Еspace Art Gallery – повдигнаха духа ми след трудния период на локдаун и ми дадоха сили да извървя пътя дотук.

На всяко от тези места направих акция с арт терапевтичната идея „Да нарисуваш своето селфи“,

възникнала около моите експерименти с рисуване и принт върху огледални плоскости.

Толкова различни места, а толкова еднакви мисли и чувства, преживяванията на хората от цял свят са толкова близки! С (No) Ordinary People аз успях да разчупя дистанцията и да ги накарам да се почувстват специални. За мен това бяха едни от най-красивите мигове – да видя как изкуството събира хора от Италия и Аржентина, от Франция и Турция, от Япония и България, всякакви раси и религии.

В днешното време на разделение и агресия моята скромна личност успя да събере толкова много хора от цял свят и да покаже, че можем да бъдем едно! Мисля, че си заслужава човек да даде всичко от себе си за обществото, защото това остава, това е ценното усещане, което не може да се сравни с нищо друго. Моят труд беше забелязан както от нашето общество (2021 – Награда на Столична община за мултидисциплинарни изкуства), така и от италианските колеги, които селектираха моите творби и начин на изява за Награда „Леонардо да Винчи“. За всички творци, които не са сигурни в себе си или искат бързи резултати, ще кажа: дерзайте, пазете своя уникален творчески свят и го насищайте със своето изкуство и своя уникален отпечатък! Когато си искрен, в това, което правиш, трудът ти се отплаща по най-добрия начин.

Ева Тенева-Зайкоф

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 02/ 2023, с. 56
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: