Николай Янакиев / Състояние III (детайл)

На 6 март в галерия „Арте“ беше открита новата изложба на Николай Янакиев, озаглавена „Състояния“. Експозицията представя 13 нови платна, претворяващи 13 състояния на жената в 13 варианта на една и съща композиция в различна тоналност – картината „Жената в огледалото“, правена преди 13 години и показвана 2 пъти в самостоятелни изложби на Янакиев в България и Швейцария.

Преди 12 години по повод 8 март художникът открива изложба в галерия „Арте“, като темата отново е жената, но композицията е различна.

За прототипа на останалите картини от експозицията – „Жената в огледалото“ – художникът казва, че е една от любимите му работи. В изложбата този познат за публиката мотив намира реализация в спектър от различни решения. От богатството и пълнотата на тоналните характеристики до аскетизма на монохромността, като „основното е осцилацията между материализация и дематериализация на живописната материя“, по думите на проф. Чавдар Попов по повод на експозицията.

Тема на изложбата са и

съмненията, които едновременно вредят и помагат;

тя е и една оригинална идея, в която всеки може да намери личното си състояние, като представя жената като най-голямото вдъхновение за един художник и въобще творец.
Експозицията на Николай Янакиев е разнообразна, различна, наситена с емоционалност и нежна чувствителност; много важна част е и осветлението, помагащо на зрителя да види играта с фактурата – напластяванията на боята, всяка една грапавина, вдлъбнатина. По същия начин както на една жена е нужна светлина, за да се види нейната красота, така и експресията на Николай Янакиев е зависима от нея. Жената като цветен поток, размиващ се в пространството, като нещо непостижимо и неуловимо – това е представяне на един голям естет с душа на поет.
Тази изложба не е първата, очевидно няма и да е последна за автора, чиито творби са показвани из цял свят, а самият той е и първият български художник, продал своя картина на търг в Christie’s.
 

Смислови групи: